Index Vakbarát Hírportál

A brexit miatt csökkentenie kellett a tulajdonrészét a Wizz Air legnagyobb részvényesének

2020. február 4., kedd 11:06 | aznap frissítve

A Wizz Air legnagyobb részvényese, a légitársaság szakmai befektetője, az Indigo Partners befektetési cég 12,5 millió részvényt adott el, írja az MTI. Az ügylet tényleges lezárása február 6. körül lesz.

A részvényeladásra tulajdonképpen a brexit miatt volt szükség, ugyanis az EU részvénytulajdonosi összetételre vonatkozó előírása szerint 

az unión belül közlekedő légitársaságok tulajdonosainak több mint 50 százalékban az Európai Gazdasági Társéghez (EGT) kell tartozniuk, ellenkező esetben a nem EGT-beli tulajdonosok jogait korlátozzák.

Az EGT az Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagjai által létrehozott intézmény, az Európai Unió Egységes Piacának kiterjesztésére. Az EFTA tagjai: Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc. A Wizz Air közölte: előnyben részesítette az EGT-beli befektetőket.

Az Indigo Partners összesen mintegy 500 millió font (közel 200 milliárd forint) értékű részvényt adott el, a cég tulajdonrésze így 20,6 százalékról 3,4 százalékra, mintegy 2,5 millió részvényre csökkent.

Rovatok