Index Vakbarát Hírportál

Azt akarták, hogy kötelező legyen kiírni az álláshirdetésekben, hogy mennyi lenne a fizetés, de elbukhat a lengyel terv

2020. február 5., szerda 12:30

Elbukhat Lengyelországban az a kezdeményezés, amely kötelezővé tette volna minden cégnek, hogy az álláshirdetésekben írják ki a felkínált bruttó bér összegét.

A G7 cikke szerint az ötlet a Modern (Nowoczesna) nevű liberális párttól származott, és tavaly márciusban még úgy tűnt, széleskörű támogatottságot kaphat. A parlamenti pártok is a kezdeményezés mellé álltak, sőt a munkaügyi minisztérium is támogatta a javaslatot.

Puls Biznesu gazdasági lap azonban most azt írta, hogy a legnagyobb kormánypárt váratlanul kihátrált a terv mögül. A Fidesz szövetségesének tekintett Jog és Igazságosság pártnak ugyan még nincs hivatalos álláspontja az ügyben, de a lap úgy tudja, a pártban több befolyásos döntéshozó is ellenzi a tervet.

Ez természetesen egyezik a munkaadói szövetségek véleményével, amelyek sosem pártolták a javaslatot. A munkaadók mindig azzal érveltek, hogy a fizetések megjelenítése ugyan pozitív fejlemény lenne, de az túlzás, hogy a szabályt megszegőket bírsággal sújtanák. Azt is mondták, hogy a fizetések kiteregetése túlzott mértékű beavatkozás lenne a munkavállalók magánéletébe.

Rovatok