Index Vakbarát Hírportál

32 hotel épül az országban, irodából pedig még soha nem adtak ki annyit, mint tavaly

2020. február 5., szerda 09:54

Országszerte összesen 32 hotel épül, de irodákra is kiemelkedően nagy igény mutatkozik, írja a Népszava.

A fővárosban épülő hotelek közül idén várhatóan 18-at adnak át, zömmel a történelmi belvárosban, a 18 hotel összesen 2 150 új szobát jelent. A csúszások azonban veszélyeztetik az év végére tervezett átadásokat, márpedig a hotelek mintegy felének elkészültét az év utolsó hónapjaira ígérik a beruházók. Országszerte összesen 32 hotel épül, a teljes hazai szállodakapacitás pedig a tervek szerint 3 750 szobával bővül 2022 végéig.

Magyarországon még soha nem kerestek annyian irodát, mint tavaly - erről beszélt a lapnak Borbély Gábor, a CBRE üzletfejlesztési és kutatási igazgatója. A bérbe adott terület megközelítette a 640 ezer négyzetmétert, ami 17 százalékkal magasabb az eddigi rekordnak számító 2015. évi szintnél. A kihasználatlansági ráta rekord alacsony, 5,6 százalékon áll. 

Mivel nincs annyi szabad irodaterület, mint amennyire a vállalkozások igényt tartanának, rekordot döntöttek a hosszabbítások is: a cégek csaknem fele meglévő bérletét vitte tovább.

Ha mégis költözni szeretne egy cég, akkor jó előre, akár két-három évvel az új irodaház elkészülte előtt le kell foglalnia a helyeket. Ennek következtében az építés alatt álló fejlesztésekben már csak az irodaterületek alig 40 százaléka kiadó.

Rovatok