Index Vakbarát Hírportál

Német-magyar lobbizás folyik a környezetkárosító fénycsövekért

2020. február 7., péntek 21:02

Öt uniós tagállam, Németország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Hollandia azért lobbizik az Európai Bizottságnál, hogy továbbra is lehessen higanyt használni a fénycsövekben és az izzókban, bár ez a technológia ártalmas az emberek egészségére és a környezetre is. A svédek szerint viszont mindez ellentétes az Európai Unió elfogadott környezetvédelmi stratégiájával, valamint a klímaváltozás elleni harccal, és csak a német ipari érdekeket szolgálja – írja egy kiszivárgott svéd dokumentumra hivatkozva Guardian.

A veszélyes anyagok használatát korlátozó tanácsi irányelv 2011-ben megtiltotta a higany ipari használatát, az izzógyártók azonban felmentést kaptak arra hivatkozva, hogy a higanynak nincs valódi alternatívája a fénycsövek esetében. A higanymentes LED-izzók akkoriban sokkal gyengébb teljesítményűek voltak.

A svédek és szövetségeseik, például a finnek és a bolgárok szerint a technológia azóta sokat fejlődött, és a régi érvek már nem állják meg a helyüket, ezért szeretnék, ha az unió megtiltaná a higany további használatát. A németek és a magyarok (meg a másik három említett tagállam) ezzel szemben fenntartaná az eddigi szabályozást, és meghosszabbítaná a fénycsőgyártásra vonatkozó mentességet. A Guardian rámutat, hogy a nagy gyártók, a General Electric, a Philips és az Osram sok embernek adnak munkát, különösen Németországban és Magyarországon.

Svédország fő problémája, hogy nincs valódi jogi alapja a szóban forgó mentesség meghosszabbításának. Ma már a legtöbb, higanyt tartalmazó fényforrást gazdaságosan ki lehet váltani más technológiával

– áll abban a levélben, amit a svéd kormány a bizottságnak küldött január 22-én.

A svédek arra is hivatkoznak, hogy az EU 2017-ben aláírta a higany használatát erősen korlátozó Minamata-egyezményt, ezért jogsértő lenne a mentesség meghosszabbítása. A svédek szerint mindez az EU klímapolitikai céljaival is ellentétes, mivel a széndioxid-kibocsátást 40,9 millió tonnával lehetne csökkenteni, amennyiben a higany használatát a fényforrások gyártásából 2021 szeptemberéig kivezetnék. Az Ursula von der Leyen vezette bizottság célkitűzése szerint Európának 2050-re karbonsemleges földrésszé kellene válnia.

Rovatok