Index Vakbarát Hírportál

Csöndben megemelte az idősgondozás díját a kormány

2020. február 20., csütörtök 11:46

Ne lepődjön meg senki, akinek például a szülei vagy nagyszülei  idősotthonban laknak, és idén ez már többe kerül mint tavaly, ahogy ugyanis a 24.hu írja, a kormány egy rendelettel megemelte az ilyen szociális ellátások díját. De nem is akárhogy, hanem úgy, hogy 

A 31 NAPOS HÓNAPOK UTÁN EZUTÁN EGY NAPPAL TÖBBET KELL FIZETNI, MINT A 30 NAPOS HÓNAPOK UTÁN. 

A portálnak egy olvasója írta meg, hogy januárban kapott egy értesítőt, hogy az idősek otthonában lakó édesanyja után mostantól minden második hónapban többet kell fizetni. Eddig havi fix díja volt a szociális ellátásoknak, egy decemberben elfogadott kormányrendelet ugyanis úgy rendelkezett, hogy ezután nem hónapra, hanem napra vetítve kell térítési díjat fizetni "a személyes gondoskodást nyújtó" bentlakásos szociális ellátásoknál.

Ez azt jelenti, hogy a 30 napos hónapok után ugyanannyit kell fizetni, mint eddig, a 31 naposok után viszont valamivel többet, az említett idős hölgy esetében például 129 ezer helyett 133 ezret. Csakhogy 31 napos hónapból hét van az idén, 30 naposból pedig csak négy. Meg hát a február, amikor egy kicsit kevesebb a díj, mint a tavalyi fix. A szabályozás nemcsak az állami intézményekre vonatkozik, de az önkormányzati, egyházi  és civil üzemeltetésű ellátásra is. Az EMMI egy módszertani útmutatót is készített arról, hogy az új díjszabás szerint hogyan kell kiszámolni a havi díjakat. 

Rovatok