Index Vakbarát Hírportál

Visszaszedhetnék a kórházak a hírhedt kartellben ellopott pénzeket

2020. február 20., csütörtök 05:05

Pár éve az EU több tízmilliárd forintot adott arra, hogy a magyar egészségügyben jobb gépekkel dolgozzanak. Nagyon drága gépekről volt szó CT-kről, MRI-kről, és szintén nem olcsó, új röntgengépekről. Sajnos honfitársaink azonnal szerveztek rá egy nagy kartellt, és szétlopták az egészet. Erről itt olvashat részletesen.

A helyzet azonban, hogy nem csak, hogy lehetséges ilyenkor kártérítésért perelniük a károsultaknak, de szinte biztosnak is tűnik, hogy komolyabb összegeket visszaszedhetnek a kartell miatt megbírságoltaktól. Miután a GVH megállapította, hogy biztosan volt kartell, ami megkárosította a pályázókat, innentől már csak annak a bizonyítása a kérdéses, hogy mennyivel.

Az már tény, hogy megtörtént a kár

Ökölszabályként elmondható, hogy az ilyen, kőkemény kartellek legalább 10 százalék pluszt jelentenek a kartellezőknek, a 10 százalékot a versenyjogi szakirodalom nagyon konzervatív becslésnek tartja, mondta el erről dr. Kovács Krisztián, a Schmidt Ügyvédi Iroda peres csoportjának vezetője. Korábbi magyar paksi beszerzéseknél ez elérte a 46 százalékot is, útépítéseknél a 28 százalékot is elérhette a kartell által összehozott drágulás.

Ráadásul, ha az iparági szereplők jelentős része összejátszik a kartellben, akkor akár kartellen kívülieknek is észszerű lehet megemelni az áraikat, akik csak az érthetetlen drágulásra lesznek figyelmesek, mondta el az úgynevezett árernyőhatásról Dr. Schmidt Zsuzsanna, a szervezet irodavezetője.

Szóval azoknak a kórházaknak, akik nem akarnák hagyni magukat lerántani, következő lehet a pénz visszaszerzésének módja:

Milliárdokról lehet szó

A gépbeszerzős pályázat egyik különlegessége volt, hogy itt indulhattak budapesti kórházak is. A főváros környéke ugyanis fejlettsége okán elég sokféle uniós pénzosztásból eleve ki van zárva. Bár a pályázat névleg az energiafelhasználás csökkentéséről szólt, valójában a korszerűsítést célozta, nem meglepő módon ugyanis a legkorszerűbb eszközök fogyasztják a legkevesebb energiát. Azt is tudjuk, hogy 50 millió -1,2 milliárd forint között pályázhatott egy kórház, átlagosan pár száz millió forintért.

Ha azzal számolunk, hogy összesen durván 40 milliárd forint ment ki ebben a szétkartellezett pályázatban és 20 százalékot vissza tudnának perelni a kórházak, azzal már 8 milliárd forinttal beljebb lennének az adófizetők. Azaz mi.

(Borítókép: CT-berendezés a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet felújított radiológiai osztályán 2015. május 21-én. - fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok