Index Vakbarát Hírportál

A kereskedelmi szövetség szerint nem lesz élelmiszerhiány a koronavírus miatt

2020. február 27., csütörtök 10:43 | aznap frissítve

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) csütörtök reggel közleménnyel jelentkezett, amelyben a koronavírus európai terjedésével összefüggő bevásárlási lázra reflektálnak. A szövetség szerint tagvállalatainál „egyes tartós élelmiszerek iránt a kereslet némiképp megnövekedett”, de ettől még 

képesek garantálni az ellátásbiztonságot, áruhiányra a tartós élelmiszerekből a jelenlegi forgalomnövekedés alapján nem kell számítani.

Mint írják, néhány esetben azért előfordulhat, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban bizonyos tartós élelmiszer termékkörök kitöltési üteme nem tudja lekövetni a megnövekedett keresletet.

A szövetség szerint az elmúlt napokban a média felületein bemutatott egyedi esetek, bevásárlási mintalisták a kevésbé tájékozott vásárlókat indokolatlan felhalmozásra sarkallhatják, ami 

különösen így a hónap végén szükségtelenül kifeszítheti a vásárlók háztartási költségvetését.

Az OKSZ ezért kéri a sajtót segítségét abban, hogy ez ne forduljon elő, és a szektorra vonatkozó kérdésekkel forduljanak hozzájuk. Ezt szerdán a témában megjelent cikkünkhöz meg is tettük, ekkor Vámos György főtitkár azt közölte, egyes áruházakban néhány tartós élelmiszer iránt valóban megnőtt a kereslet, amit meg is ért, de megfontolt mérlegelést javasolt a családi költekezésben. Az Index újságírói a nagyobb budapesti boltokban járva, eladókkal beszélgetve egyébként azt tapasztalták, hogy sok helyen hiánycikk a fertőtlenítő, fogynak a konzervek és a tartós élelmiszerek, néhol viszik az élesztőt és a tejet is. 

Rovatok