Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: az áruházak szerint indokolatlan az otthoni felhalmozás

2020. március 3., kedd 12:40

Stabil árutartalék van a boltokban, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pedig a kiskereskedelmi láncokkal közösen figyeli a boltok aktuális állapotát - erről beszélt a Magyar Nemzetnek az ITM államtitkára.

Cseresnyés Péter tegnap több magyarországi áruházlánc képviselőjével találkozott, hogy áttekintsék a koronavírus miatt itthon kialakult bolti helyzetet. 

A cégek megerősítették, hogy indokolatlan az élelmiszerek otthoni felhalmozása, és a vásárlóktól továbbra is nyugalmat kérnek.

A kormány tájékozódni akart a koronavírus miatti vásárlási rohamban kialakult ágazati helyzetről, amelyben országszerte néhány tartós élelmiszer és higiéniai termék választéka átmenetileg hiányossá vagy szűkössé vált az elmúlt napokban.

Az egyeztetés résztvevői megállapodtak a további folyamatos kapcsolattartásban és abban, hogy közösen figyelemmel kísérik a helyzet alakulását, kölcsönösen tájékoztatják egymást a felmerülő új, érdemi információkról.

A lap tapasztalatai szerint a hétvégi roham után hiányosabbak voltak a lisztet, cukrot, sót, étolajat, tésztát, instant ételeket, konzerveket, csomagolt felvágottakat, üdítőket, ásványvizeket, illetve a tisztító-, fertőtlenítőszereket tartalmazó polcok. De hétfőn már mindenütt dolgoztak az árufeltöltők, gondoskodtak az árucikkek pótlásáról vagy más, helyettesítő termék kihelyezéséről.

Egyébként húsvét közeledtével a cégek egy ideje eleve nagyobb készletekre adnak le megrendeléseket, és már látszik, hogy teljesíthető a megnövekedett kereslet a hazai ipar, illetve a beszállítók oldaláról is.

(Borítókép: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok