Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: egymilliárdos rendkívüli segítséggel mentenék meg a magyar turizmust

2020. március 6., péntek 12:53

Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Egyelőre forgalomélénkítő kampány helyett a károk minimalizálására, a felkészülésre fókuszálnak – nyilatkozta a Világgazdaságnak Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója.

Guller az interjúban elmondta, hogy Olaszországban drámai változásokon ment keresztül a turisztikai szektor, bizonyos országrészeken a szállásfoglalások 90 százalékát lemondták márciusra.

Párizsban 40 százalékkal zuhant a vendégforgalom, ami arra utal, hogy a turizmust és vendéglátást nem is a vírus dönti be, hanem az azzal járó társadalmi pánik, hiszen Franciaországban alig több mint egy tucat fertőzött volt csütörtökön. Rómában pedig már a harmadik betegnél visszaesett 60 százalékkal a turizmus.

Az uniós turisztikai egyeztetésen olyan negatív forgatókönyv is felmerült, ami szerint idén húsvétra akár 85 százalékkal is csökkenhet az európai turizmus.

A magyarországi szállodákban is napról napra nő a visszamondások száma, feltételezhetően a koronajárványtól való félelem miatt:

Napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 16,4 százalékát mondták le reggelig a top 10 küldő országból. A lefoglalt utakat Ausztriából és Németországból 9-9 százalék, az USA-ból és az Egyesült Királyságból 16 százalék, Olaszországból több mint 20, Romániából 27 százalék mondta le. Budapesten közel 20 százalékos már most a lemondások aránya, ezen belül az USA-ból 12 százalék, Olaszországból 31 százalék, Kínából 50, Izraelből 32 százalék. 

A létrehozott, egymilliárdos rendkívül alap felhasználásáról később döntenek. Guller bízik abban, hogy néhány hónap alatt az európai járványügyi helyzet javul, mivel Kínában ez a folyamat már megkezdődött. Amikor túljutott a pánikhelyzet a tetőpontján, a Magyar Turisztikai Ügynökség intenzív kampányokba kezd majd. Nemzetközi tapasztalatok szerint körülbelül tíz hónap kell ahhoz, hogy az ágazatban helyreálljon a forgalom.

A koronavírus a leglátványosabban a turizmust veti vissza, de szerteágazó hatásai több más iparágat, azoknak akár a teljes globális termelési láncát érintik.

Rovatok