Index Vakbarát Hírportál

Libanon becsődölt

2020. március 7., szombat 21:30

A polgárháború (1975-1990) vége óta a legsúlyosabb gazdasági válságát éli épp Libanon, ennek legújabb állomásaként ma fizetésképtelenséget jelentett az ország, írja a Financial Times. Pontosabban a hétfőn esedékes 1,2 milliárd dollárnyi hiteltörlesztésre nincs forrásuk, az adósság átütemezését fogják kérni, jelentette be Hasszán Diáb kormányfő.

Ez lesz Libanon első csődje. Óriási államadósságot halmoztak fel egyébként, a 90 milliárd dollárnyi adósságuknak csak a kamattörlesztése elviszi az állam bevételeinek felét. 30 milliárd dollár ráadásul nem is libanoni fontban van.   

 Az országban már eleve súlyos korlátozások közt kell élni, a lakosok nem férnek hozzá korlátlanul a bankszámláikhoz, azaz 14 naponként legfeljebb kétszáz dollárnyi pénzt vehetnek ki a forráshiánnyal küszködő helyi bankoktól.  Az IMF tanácsot ad csak a helyi kormánynak, forrást nem kért tőlük a kormány. Az IMF tanácsai közt például a libanoni font leértékelése is szerepel, mivel az hivatalosan az amerikai dollárhoz kötött árfolyamon szerepel már húsz éve. A valóságban, azaz a feketepiacon viszont már jócskán leértékelődött. 

Az országban már október közepe óta tüntetnek a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott az akkori miniszterelnök, Szaad Haríri. A tüntetők többször komolyan összecsaptak a rohamrendőrökkel is.

Az elnök decemberben a Hezbollah síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb akadémikust, korábbi oktatásügyi minisztert bízta meg kormányalakítással. A Bejrúti Amerikai Egyetem 60 éves távközlésimérnök-professzora most egy húszfős, túlnyomó részben szakértőkből álló kabinetet fog vezetni, amelynek tagjai a helyi muszlim és keresztény közösségek támogatását élvezik.

Rovatok