Index Vakbarát Hírportál

Jegybanki és költségvetési intézkedésekkel kell mérsékelni a gazdasági károkat

2020. március 8., vasárnap 14:53

Jegybanki monetáris intézkedésekkel és költségvetési források felszabadításával igyekeznek világszerte mérsékelni és ellentételezni a koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező következményeit.

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek a tanácsa jelezte, hogy az EU-ban minden rendelkezésre álló eszközt igénybe fognak venni a gazdasági aktivitás lendületvesztésének a megakadályozására.

Az Európai Központi Bank (EKB) is kifejezte már szándékát, hogy "célzott és arányos" intézkedésekkel kíván fellépni a járvány negatív gazdasági következményeinek a kivédésére.

Az EKB jelzésének tükrében számos gazdasági elemző nem tartja kizártnak a héten csütörtökön sorra került kamatdöntő ülésen a negatív irányadó eurókamat további mélyítését a bankok hitelezési aktivitásának a fokozása érdekében. Egyes szakértők rámutatnak ugyanakkor, hogy a már egyébként is meglehetősen laza euróövezeti monetáris politika további fokozásától már nem lehet igazán erős ösztönző hatásra számítani.

A piac 90 százalékos valószínűséggel árazta be az EKB 10 bázispontos kamatcsökkentését.

Az Európai Unióban a koronavírus-fertőzéssel leginkább érintett és egyébként is meglehetősen eladósodott Olaszország 7,5 milliárd eurót szabadított fel a költségvetéséből a gazdasági aktivitást élénkítő intézkedések finanszírozására. Az összeg egy részét a közvetlenül érintett vállalkozások és családok támogatására szánják fordítani.

Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította Olaszországot. Valdis Dombrovskis bizottsági alelnök és Paolo Gentiloni uniós gazdasági biztos a hét végén levélben tájékoztatta Roberto Gualtieri olasz pénzügyminisztert arról, hogy a vírusellenes és gazdaságélénkítő intézkedésekre fordított összeget nem fogják figyelembe venni az Olaszország elleni túlzottdeficit eljárásban, ha arra sor kerül.

Az Egyesült Államok és Kanada jegybankjai már kamatcsökkentéssel reagáltak a koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező hatására.

Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed a héten kedden, rendkívüli ülésen 50 bázisponttal 1,00-1,25 százalékra csökkentette az irányadó dollárkamat-sávot. A Fed 2008 vége óta első alkalommal hajtott végre kamatcsökkentést. Csütörtökön az amerikai Kongresszus 8,3 milliárd dolláros keretet fogadott el a vírusfertőzés terjedése elleni intézkedések finanszírozására.

A kanadai jegybank szerdán követte a Fed példáját, szintén 50 bázisponttal 1,25 százalékra vitte le az irányadó kamatot.

Az ázsiai-csendes-óceáni térséget a Standard & Poor's hitelminősítő intézet becslése szerint 200 milliárd dolláros veszteség érheti a koronavírus-fertőzés miatt.

Kína a már elszenvedett gazdasági károk tükrében csökkentette az alapkamatot és egyéb ösztönző intézkedéseket helyezett kilátásba; így adócsökkentéséket, valamint a leginkább érintett térségeknek nyújtott központi támogatást.

Hongkongban szokatlan megoldáshoz folyamodtak: minden állandó lakcímre bejelentett lakos 10 ezer hongkongi dollár (380 ezer forint) készpénz támogatást kap. A kormányzat 120 milliárd hongkongi dollárt különített el a járvány káros gazdasági hatásainak kompenzálására.

A japán jegybank a hét elején rendkívüli közleményben deklarálta elkötelezettségét a pénzügyi rendszer stabilitásának a megőrzése mellett.

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke "globális összefogást igénylő globális problémának" minősítette a járványt és közölte, hogy 50 milliárd dollárt különítenek el az érintett tagállamok megsegítésére.

A Világbank 12 milliárd dollárral kész "gyorsan és hatékonyan" a vírusfertőzésben érintett szegényebb országok segítségére sietni.

(MTI)

Rovatok