Index Vakbarát Hírportál

Az öbölháború óta nem zuhant ekkorát az olaj ára

2020. március 9., hétfő 06:55

1991, az öbölháború kezdete óta nem zuhant akkorát az olaj ára, mint hétfőn, miután Szaúd-Arábia „árháborút” indított Oroszországgal, és bejelentette, áprilistól csökkenti a nyersanyag árát. Ennek hatására a hétfő reggeli állás szerint egy hordó Brent-olaj ára 31,02 dollár, pénteken még 45 volt. 

Szaúd-Arábia taktikai lépése arra válasz, hogy az olajtermelő országok többségét tömörítő OPEC és a szervezeten kívüli Oroszország, Kazahsztán, Azerbajdzsánból álló OPEC+ pénteken nem tudott megállapodni a kitermelés csökkentéséről, amely a koronavírus-járvány miatt lett volna indokolt. 

A világ legnagyobb olajexportőrének számító Szaúd-Arábia a Reuters forrásai szerint azt is kilátásba helyezte, hogy áprilisban felpörgeti a kitermelést, és napi 10 millió hordónyi olajat fog előállítani. A portál által idézett Eurázsia Csoport szerint olajárháború kezdődik Szaúd-Arábia és a második legnagyobb olajexportőr Oroszország között, amelynek legvalószínűbb következménye, hogy annyira lemegy az olaj ára, hogy az OPEC+ kénytelen lesz megegyezni a termelés csökkentéséről. 

Múlt héten megírtuk, hogy Moszkva maga is csak olajat öntött a tűzre azzal, hogy a korábbi megállapodásban lévő kitermelési kvóták fenntartását javasolta, a csökkentésbe azonban a maga részéről nem ment bele. 

A korábbi megállapodás március végén jár le, ezután az olajországok saját hatáskörben döntenek arról, hogy mennyi olajat termelnek ki. A termelés visszafogását – azaz a túlkínálat elkerülését, így az olajár esését – a koronavírus miatti keresletcsökkenés indokolta volna. Márpedig az OPEC nem hajlandó önkorlátozásra, ha Oroszország nem csökkenti a kitermelését – hiszen ebben az esetben a termelés csökkenésének Oroszország egyedüli haszonélvezője volna.

Rovatok