Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos károkat okozhat az öt éve tartó osztrák határellenőrzés

2020. március 9., hétfő 10:04

Jelentősen lassítja a határfogalmat az, hogy már öt éve ismét határellenőrzést végeznek az osztrákok az osztrák–magyar határon, annak ellenére, hogy a Magyarország felől érkező illegális bevándorlók száma jelentősen megcsappant, írja a G7.

Bár papíron az ismételt ellenőrzés ideiglenes, tavaly 1,5 milliárd forintból visszaépítették az osztrákok a korábban lebontott ellenőrző pontot az osztrákok. Pedig a Bundeskriminalamt adatai szerint 2018-ban összesen 1648 migráns érkezett Magyarország felől, miközben Olaszországból 5170, az olasz–osztrák határon ennek ellenére nincs ellenőrzés.

A G7 szerint nagyon alacsony lehet az ellenőrzés hatékonysága, ugyanis a kisteherautókba csak bekukkantanak, a magyar és osztrák rendszámú személyautókat jellemzően átengedik, és inkább az ukrán, moldáv vagy román autókra utaznak. Közben a határellenőrzés, jelentőst kárt okoz, mivel megnehezíti az ingázók és a fuvarozók életét és ellentétes a schengeni egyezmény szellemével. A G7 becslése szerint minden 

perc késés az osztrák–magyar határon napi legalább 3,5 millió forint kiesést okoz, a lap úgy kalkulálja, hogy ez éves szinten 6-10 milliárd forint kárt jelenthet.

Az Európai Bizottság lehetőséget biztosít az ideiglenes ellenőrzésre, a G7 megkérdezte az EB-t, hogy mi értelme van az ellenőrzésnek az osztrák–magyar határon, de a Bizottság szerint a tagállamok felelőssége, hogy eldöntsék, hogy erre mikor és meddig van szükség.

Rovatok