Index Vakbarát Hírportál

Tiborcz üzlettársa, Sájer Gábor és üzleti köre beszálltak a klímavédelembe

2020. március 9., hétfő 13:35

Tiborcz Istvánhoz közeli vállalkozók eddig több milliárd forintot nyertek napelemparkok telepítésre ingyenes kölcsönök és tőkeinjekció formájában, állítja a Válasz Online. Az újság szerint a Széchenyi 2020 keretében megjelent a uniós hátterű „KKV energia hitel” program keretében 233 cég kapott 0 százalékos kölcsönt, ami után a szolárpark első két üzleti/üzemi évben törlesztőrészletet sem kell fizetni.

A cégek többsége 149 millió forint körül kapott ingyen kölcsönt, mindössze 10 vállalkozás volt, akik megközelítették az 1 milliárd forintos felső limitet.

Ebből 4 cég Sájer Gáborhoz köthető, aki korábban az Elios vezérigazgatója volt, valamint ő képviselte a Tiborcz István-féle BDPST Zrt.-t, amikor az 2,99 milliárd forintos hitelt vett föl a Budapest Banktól.

Gyürén épül majd fel egy 9,5 MW-os erőmű, amit négy projektcég, a Solar Engine Kft., Finasys Solarpark Kft., Napraforco-Operation Kft., Békés Solar Kft fog lebonyolítani.Az első projektcég Sájer Gáboré, a második Figura Ferencé (aki Dicső László állandó üzlettársa) és a vele egy címre bejelentett Baji Bonitáé , ahogy a harmadik cég is Figuráé. A negyedik pedig Dicső Lászlóé, aki a Válasz Online szerint több szálon Tiborczhoz és Figurához köthető.

A négy projektcég a „KKV energia hitel” elnevezésű program keretében jutott EU-támogatott kölcsönhöz a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül. A Finasys Solarpark Kft. 930 millió forintot kapott, a másik három cég pedig az elnyerhető összeg maximumát, vagyis egyenként egymilliárdot.

(Borítókép: Bodnár Boglárka / MTI)

Rovatok