Index Vakbarát Hírportál

37 milliárdot adnak a koronavírus elleni harcra

2020. március 10., kedd 06:54 | aznap frissítve

A Gates Alapítvány, a brit Wellcome és a Mastercard összefogott, és 125 millió dollárt, azaz 37 millárd forintnak megfelelő összeget áldoznak a koronavírus megfékezésére, írja a CNN.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány kedden jelentette be, hogy 50 millió dollárral, azaz közel 15 milliárd forinttal járulnak hozzá ahhoz, hogy a világjárványt megfékezzék, az összeget arra szánják, hogy a potenciális „kezeléseket azonosítsák, értékeljék, fejlesszék és elérhetővé tegyék”, írják közleményükben.

A brit Wellcome további ötvenmillió dollárral, a Mastercard Impact Fund nevű alapja pedig 25 millióval egészíti ki a Gates Alapítvány adományát.

„A Covid-19-hez hasonló vírusok nagyon gyorsan terjednek, de nagyon lassan halad azoknak a vakcináknak és kezeléseknek a fejlesztése, amelyek megállíthatnák a vírust” – indokolta a hatalmas összegű adományt Mark Suzman, a Gates Alapítvány vezérigazgatója.

Pár napja a CIB bank tulajdonosa, az olasz Intesa Sanpaolo jelentette be, hogy 100 millió eurót, azaz 33 milliárd forintnak megfelelő összeget ajánl fel Olaszországnak a koronavírus megfékezésére. A Reuters cikke szerint a cég tulajdonosa, Carlo Messina nem részletezte, mire megy majd a pénz, csak annyit mondott, hogy 100 millió eurót ajánl fel a koronavírus megfékezésére, és 5 milliárd eurót kínál fel a vírus által érintett vállalatoknak kölcsönök formájában.

Rovatok