Index Vakbarát Hírportál

A Masterplast megvett egy nagy német maszkalapanyag-gyártót

2020. március 12., csütörtök 14:13

Az egykori LHB Aschersleben ipari, építőipari és egészségügyi membránokat gyárt. A vásárlás április közepén lehet végeleges. A magyar építőipari cég ugyan a koronavírus idején szállt be a német szájmaszkpiacra, de valójában a fél éve tervezett tranzakció fókusza számára nem ez, hanem a tetőfóliagyártás.

Március 12-én felfüggesztette, az éppen vérfürdőt átélő Budapesti Értéktőzsde a Masterplast Nyrt. részvényeinek kereskedését. 14 órakor aztán kiderült, hogy egy német cégvásárlás volt a szünet hátterében.

Ascherslebeni membrángyár

A cég közleménye ugyan a deal áprilisra várható lezárása előtt nem nevesítette pontosan a portékát, de mivel a várost megnevezte, némi netes keresés után kiderül, hogy a Lipcse és Magdeburg között Ascherslebenben (a település egy ókori germán népcsoportról, az aszkánokról kapta a nevét) megvett üzemegység az egykori LHB Aschersleben nevű társaságot takarja. Azt a céget, amelyet öt éve vásárolt fel egy nagy stuttgarti cég, a BWK-Gruppe.

A Masterplast a március 12-én kötött előzetes megállapodás szerint erre a telephelyre kötött úgynevezett asset dealt, vagyis átvette a cég gyártóüzemeit, ingatlanjait, know-howját, gyártósorait, raktérkészletét, munkavállalóit és megszerezte a védjegyekhez fűződő jogokat is.

Építőipar, ipar, egészségügy

Az üzemegység fő tevékenységként építőipari diffúziós fóliák és ipari membránok (autóipar, bútoripar) széles körű választékának gyártását végzi saját tulajdonú gépsorán, de mostanában aktív beszállítója, a manapság óriási kereslettel bíró egészségügyi maszkok és védőruhák németországi gyártóinak is.

Több mint féléves tárgyalási folyamatot követően minden lényeges pontban sikerült megállapodnunk, a tranzakciót várhatóan már az áprilisi közgyűlés előtt le tudjuk zárni.”

- mondta az ügylet kapcsán Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

Teljes vertikum

Mint hallottuk, a német gyár egy 50 méteres gyártósoron a műanyag-granulátomból, fóliát gyárt, amiből stancolják, illetve betétekkel ellátják a komolyabb egészségügyi előírásoknak is megfelelő maszkokat.

Az elmúlt hetekben az ilyen termékeket nem lehet kihozni Németországból, de a korlátozás nem vonatkozik a maszkok alapanyagaira, csak a késztermékre.

A fél éve tartó vásárlási folyamatot a hirtelen megemelkedő kereslet nem akadályozta meg. Az elnök azt reméli, hogy hosszabb távon a vásárlás a Masterplast horizontális és vertikális terveit is segíti, vagyis a tetőfóliagyártás alapanyagainak biztosítása mellett belépő lehet a német piacra is.

(Borítókép: Csarnok a Masterplast Nyrt. új szabadkai gyárában / Fotó: Máthé Zoltán)

Rovatok