Index Vakbarát Hírportál

Nullára csökkentette a Fed az irányadó kamatot

2020. március 15., vasárnap 22:37 | aznap frissítve

Másodjára végez rövid időn belül soron kívüli kamatcsökkentést a Federal Reserve (lényegében az amerikai jegybank), hogy erősítse az amerikai gazdaságot a gyorsan növekedő koronavírus-járvány közepette, írja a Reuters. 1,00-1,25 százalékról 0-0,25 százalékra csökkentették az irányadó kamatot, ez 100 bázispontos csökkenést jelent, miközben már az előző, 50 bázispontos csökkenté is drasztikus lépésnek számított.

"A koronavírus hatásai nyomot fognak hagyni a gazdaságon rövid távon, és veszélyt jelentenek a hosszútávú gazdasági kilátásokra is. A fejlemények fényében a monetáris tanács úgy döntött, hogy csökkenti az irányadó kamatot" – olvasható a Fed közleményében.  Mostanában sorra katasztrofális napok voltak a világ tőzsdéin

"A monetáris tanács addig fogja tartani ezt a rátát, amíg nem biztos benne, hogy a gazdaság kiheverte az eseményeket, és ismét úton van a kijelölt foglalkoztatási és árcélok felé" – írták. Nemrég az angolok is igazítottak a rátán, az Európai Központi Bank viszont nem változtatott. 

A Fed emellett azt is bejelentette, hogy újabb intézkedésekkel próbálnak segíteni a gazdaságon, és feltámasztják a gazdasági válság idején használt eszközeiket. Valamint bejelentették, hogy 700 milliárd dollár értékben fognak kötvényeket vásárolni, hogy pénzhez juttassák a járványtól sújtott piacot. 

A bejelentés azonban első körben nem nyugtatta meg a piacot, hanem inkább megijesztette, az amerikai tőzsdeindexek esni kezdtek a Fed döntése után.

Rovatok