Index Vakbarát Hírportál

IMF: 1000 milliárd dollárt is készek vagyunk mozgósítani

2020. március 16., hétfő 17:11 | aznap frissítve

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) készen áll arra, hogy mozgósítsa az 1000 milliárd dolláros (kb. 300 ezer milliárd forintnyi) hitelezési kapacitását, hogy ezzel is enyhítse a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat – erről beszélt az IMF vezérigazgatója

Kristalina Georgieva felszólította a kormányokat, hogy tegyenek további költségvetési ösztönző intézkedéseket, és tartsanak szoros kapcsolatot a járvány által okozott hosszú távú gazdasági károk mérséklésére.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban mintegy 20 ország érdeklődött az IMF hitelprogramjai iránt, velük a következő napokban tárgyalnak majd. Szerinte a kormányoknak nagyjából akkora ösztönzőcsomaggal kell készülniük, mint amekkorára a 2008–2009-es válság idején volt szükség, szavai szerint akkor átlagosan a GDP-jük 2 százalékát költötték erre, mai értéken körülbelül 900 milliárd dollárt.

Emellett felhívta a jegybankok figyelmét arra, hogy folytassák keresletösztönző intézkedéseiket, és segítsék a hitelek reálgazdaságba áramlását.

(Borítókép: Samuel Corum/Getty Image)

Rovatok