Index Vakbarát Hírportál

Orbán bejelentése után elszállt a forint

2020. március 18., szerda 17:34 | aznap frissítve

Napok óta zuhanórepülésben van a forint az euróval szemben, hétfőn, kedden és szerdán is újabb történelmi mélypontokra került az európai fizetőeszközzel szemben.

A teletrader adatai alapján reggel már majdnem átlépte a 350-es szintet, aztán visszakapaszkodott 349, 47 környékére, majd 11 óra körül áttörte a 350-et, sőt, 351,08-ig gyengült, aztán beállt 350,5 környékére. Délután viszont, Orbán Viktor bejelentése után meg sem állt egészen 356, 47-ig. Aztán 353 körül ismét stabilizálódott valamelyest.

Az elmúlt napokban a Magyar Nemzeti Bank hozott néhány likviditáserősítő intézkedést, majd hitel-visszafizetési moratóriumot kezdeményezett a vállalatok számára. Ez arra utal, hogy a jegybank igyekszik megelőzni a vállalati csődhullámot. Szerda délelőtt pedig bejelentették, hogy a lakossági hitelek esetében is törlesztési moratóriumot kezdeményeznek.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig többpontos gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be a kormányülés szünetében szerdán. Mint mondta, „húsba vágó döntéseket hoztak”.

Ezek csak az első, legsürgetőbb döntéseik, melyeket majd újabbak követnek, ígérte a miniszterelnök.

  1. Magánszemélyek és vállalkozások szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.
  2. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket július 30-ig meghosszabbítják.
  3. A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj-mutatóját, a thm-et a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják.
  4. Az olyan súlyos gondokkal küszködő szektorokban, mint a turizmus, vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, a személyszállítás, azaz a taxizás, a munkáltatók járulékfizetés-kötelezettségét teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik. Nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig. A kata szerint adózó taxisok átalányadó szerinti fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.
  5. A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

(Borítókép: Kovács Attila - MTI/MTVA)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok