Index Vakbarát Hírportál

Agrárminiszter: Elég az élelmiszer az országban

2020. március 18., szerda 20:30

Nagy István agrárminiszter szerint megfelelő mennyiségű hazai élelmiszer áll rendelkezésre Magyarországon, a magyar ellátás biztonságban van a járvány ideje alatt is - írja az MTI.


Nagy azt nyilatkozta, hogy a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar sokszorosan többet termel, mint amennyit el tud az ország fogyasztani.

A miniszter szerint mivel nincs élelmiszerhiány, így általános árnövekedés sem indokolt.

Nagy elmondta, hogy átmeneti készlethiány addig lehet a boltokban, amíg újratöltik a készleteket. A járvány miatti vásárlások hatása már látszódik, egyes tartósított termékek megrendeléseinél már 15-30 százalékos növekedés látható, de előfordul 50 százalékos is.

A miniszter szerint az UHT tartós tejek iránt nőtt meg ugrásszerűen a kereslet, de ez egy hét alatt lecsengett, a gyártók pedig ki tudták elégíteni az igényeket.    

Nagy István elmondta, hogy a termelés jelentős része hazai alapanyagra épül, így amíg a mezőgazdaságban nem jelentkeznek problémák, jelentős veszély nem várható ezen a téren. Jellemzően segédanyagok, például csomagolóanyagok érkeznek Kínából, ezek hiánya hamarosan érezhető lesz.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok