Index Vakbarát Hírportál

Parragh: A cégek kétharmada nincs felkészülve, nagyon sok be fog dőlni

2020. március 20., péntek 10:25 | aznap frissítve

Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével interjúzott a Hvg.hu a koronavírus várható gazdasági hatásairól. 

Parragh az eddig bejelentett kormányzati intézkedésekről azt mondta, teljesen rendben vannak, de „még finomhangolni kell” őket, ő maga például arra számít, hogy ezt az adófizetői mentességet másokra is kiterjeszti majd a kormány. Úgy fogalmazott, a koronavírust

mindegyik piaci szereplő megérzi, nemcsak a taxisok, mindenki, aki ennek az adózási formának, a katának haszonélvezője volt.

A kamara javaslata szerint csak azok az üzletek lehessenek nyitva, amelyek a hétköznapi létfenntartáshoz szükséges termékeket árulják. A többi boltot és vendéglátóhelyet, amelyek most még délután 3 óráig működhetnek, elképzelésük szerint be kellene záratni.

El kell fogadni, hogy két-három hónapig nincs mozi, nincs pláza, nincs gyorsétterem

– mondta Parragh. Az MKIK elnöke nem tartja kizártnak, hogy Budapest turizmusa a következő egy évben nem fog helyreállni. „Mindaz, ami nekünk van, a Halászbástya például, semmilyen értéket nem képvisel most. Nem fognak jönni a turisták, hiába jók a konyhák, az éttermek. A vidéki turizmus viszont lehet, hogy ettől fog felvirágozni, mert azt mondja a magyar, hogy nem megyek el Horvátországba” – elmélkedett Parragh.

Az MKIK kérdőívére, ami a cégeknél jelentkező hatásokat próbálta felmérni, 15 ezer válasz érkezett. Ezekből az derült ki, hogy a megkérdezett

cégek egyharmada számított erre a helyzetre és felkészült a válságra, a kétharmada viszont nem.

Sajnos nagyon sok cég be fog dőlni, ágazattól, vállalkozástól, tőkétől, és attól függően, hogy kinek mennyi tartaléka van

– mondta Parragh. A BKIK az MTI-vel közben azt is közölte, hogy a fővárosi vállalkozások 93 százaléka nagyon kedvezőtlenül látja üzleti kilátását. Az ő felmérésükben eddig 1895 budapesti cég vett részt, a válaszadók 40 százaléka (sok kisvállalkozó) támogatná egy olyan alap létrejöttét, amely válsághelyzetek esetén az átmeneti likviditási zavarok kezelésére alacsony kamatozású hitelt, garanciát nyújtana a vállalkozások számára a létszám megtartásának vállalása mellett. 

Gulyás Gergelyhez hasonlóan ő is több százezres létszámleépítésre számít, ebben a helyzetben szerint az igazi kérdés az, hogy a munkaerőpiaci összeomlást hogyan, milyen eszközökkel lehet majd kezelni.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok