Index Vakbarát Hírportál

Magyar GDP: +0,8 vagy -2 százalék?

2020. március 23., hétfő 22:45

Londoni makrogazdasági elemzők legfrissebb előrejelzései szerint a 2008-2009-es globális pénzügyi válsághoz hasonló, vagy még sokkal mélyebb recesszió várható az idén a világgazdaságban a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt, írja az MTI. Egyik intézet szerint Magyarországon 2 százalékos GDP-csökkenés várható, egy másik viszont még iden is növekvő magyar gazdasággal számol.

Az Oxford Economics hétfői előrejelzése szerint a globális GDP az idei év első felében 2 százalék körüli ütemben csökken. Az intézet közgazdászai hangsúlyozzák, hogy a kínai gazdaság napi jelzőszámai már mutatnak valamelyes javulást a korlátozások fokozatos feloldásával párhuzamosan, az aktivitási mutatók azonban továbbra is jelentősen elmaradnak az év jelenlegi szakaszára jellemző szintektől. Ezek közé tartozik a tanulmány szerint a kínai szénkitermelés, amely 20 százalékkal jár az ilyenkor szokásos átlag alatt.

Egy másik neves londoni elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) az eddigi legborúlátóbb előrejelzést állította össze a világgazdaság rövid távú kilátásairól. Modellszámításaik szerint 2020-ban világgazdasági recesszió várható, nem pusztán a növekedés üteme fog lassulni.

A CEBR elemzése szerint az idei visszesés kétszer akkora lesz, mint a 2009-es volt.

A ház felülvizsgált előrejelzése szerint a globális GDP-érték 2020 egészében legalább 4 százalékkal csökken. A tanulmány hangsúlyozza, hogy a háborús éveket leszámítva ez lenne a legmélyebb globális recesszió 1931 óta.

Magyarországon 2 százalékos csökkenés?

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics hétfő esti elemzése szerint Magyarországon idén 2 százalékos visszaesés várható, jövőre viszont már 3,8 százalékos növekedést jeleztek előre.

A Capital Economics hétfői előrejelzése szerint Csehországban 4 százalékkal, Lengyelországban és Szlovákiában 3,5 százalékkal, Romániában és Oroszországban 1,5 százalékkal csökken a GDP-érték 2020-ban, de jövőre ezekben a gazdaságokban is jelentős, 3-5 százalék közötti növekedés várható.

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlegének Londonban ismertetett friss előrejelzése sokkal optimistább: szerintük Magyarország nem fordul recesszióba, 0,8 százalékos GDP-növekedést jósoltak 2020-ra.

Rovatok