Index Vakbarát Hírportál

Moratórium ide vagy oda, a végrehajtókhoz került tartozásokat továbbra is vonják

2020. március 25., szerda 17:01 | aznap frissítve

A kormány a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gazdasági lépései között sokat tett azért, hogy a járvány okozta válság alatt állásukat és jövedelmüket elvesztő magyarok ne menjenek tönkre, többek között bevezették a hitelek törlesztésére vonatkozó moratóriumot, kilakoltatási moratóriumot, felfüggesztették az adótartozások behajtását, könnyítettek bizonyos szektorok és a kisadózók nagy részének adóterhein. Viszont egy csoport kimaradt a könnyítésekből:

azoknak, akiknek a hiteltartozása egy végrehajtónál van, annak a fizetéséből vagy a nyugdíjából továbbra is vonják a tartozását.

Minderre a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar világított rá a végrehajtóknak kiküldött tájékoztató levelében, amely az Indexhez is eljutott. Ebben a végrehajtói kar a kormány hétfőn bejelentett, kedden, március 24-én hatályba lépett, 57/2020. (III. 23.) rendeletének vonatkozó részeiről tájékoztatja az ügyfeleit. Ahogy írják, a rendelet többek között azt szabályozza, hogy  veszélyhelyzet ideje alatt és az azt követő 15 napon belül:

A levél viszont kiemeli, hogy

A rendelet nem korlátozza a munkabér- és nyugdíj letiltások kiadását és teljesítését, valamint a bankszámlán kezelt összegek végrehajtás alá vonását (hatósági átutalási megbízásokat), továbbá nem érinti a folyamatban lévő árverések befejezését.

Az általunk megkérdezett, bankügyekben járatos ügyvéd szerint is helyes az az értelmezés, hogy a már végrehajtásra került hitelekre nem vonatkoznak a kormány rendelkezései. Kérdés, hogy a kormány szándékosan hagyta-e ki a rendeletből ezeket a hiteleket, vagy egyszerűen a gyors szövegezési kényszerben kimaradtak ezek, később pedig módosítanak majd rajta.

Az általunk megkérdezett szakértő szerint mindkét esetet el lehet képzelni: nem kizárt az sem, hogy a kormány szándéka az, hogy a koronavírus-járvány miatt bajba jutott adósokon segítsenek, aki ellen pedig már végrehajtást kezdeményeztek a bankok, nem emiatt kerültek bajba.

A Központi Hitelinformációs Rendszer adatai szerint 2019 év végén 1,205 millió fennálló hitelmulasztást regisztráltak a bankok, ennek viszont csak egy része került végrehajtókhoz. Hogy a bérből és nyugdíjból való levonás hány embert érinthet, arról megkérdeztük a Magyar Bírósági Végrehajtó Kart. Amint választ kapunk, közöljük. 

Rovatok