Index Vakbarát Hírportál

Kiszámoltuk, hogyan hat a hitelmoratórium a visszafizetésére

2020. március 25., szerda 05:02

Tegnap éjjel megjelent a rendelet, mely részletesen szabályozza a fizetési moratórium működését a lakossági hitelek esetében. A Bankmonitor azonnal konkrét számításokat végzet, hogyan fog hatni a hitelfelvevőkre a moratórium intézménye. Példánkban egy lakáshitel és egy személyi kölcsön szerepel. Első és legfontosabb megállapítás, hogy a hitelfelvevők mai forintban kifejezve jobban járnak a moratórium igénybevételével annak ellenére, hogy összességében többet fognak visszafizetni a hitelük után.

Amit a moratóriumról ma tudni lehet (szabályozás és MNB koncepció):

Első példa:

Második példa: 

A moratóriumnak a teljes visszafizetésre gyakorolt hatása matematikailag a teljes hátralévő futamidőtől (minél hosszabb annál nagyobb hatás) és a hitel kamatától függ (minél magasabb, annál nagyobb hatás). 

Összességében a fizetési moratórium mérsékelten emeli meg a hitelfelvevők teljes visszafizetési kötelezettségét, ha figyelembe vesszük, hogy egy nagyon bizonytalan időszakra (munkahely esetleges elvesztése, vagy jövedelem erősebb csökkenése) hozzájárul a családok nyugalmához.

Figyelembe véve azt a tényezőt is, hogy az adósnak később kell megfizetni a tartozását, egyértelmű pénzügyi előny keletkezik a halasztott (kamatos kamat nélküli) fizetésből az adósoknál. Ez a pénzügyi előny az összes hitelfelvevőnél az MNB számításai szerint 50 milliárd Ft-ot tehet ki.   Amennyiben a hitelfelvevő biztos abban, hogy törleszteni tudja a hitelét, akkor ezt jelezheti a bankjánál, azaz nem kötelező igénybe venni a moratórium lehetőségét.   

A cikk az Index és a Bankmonitor közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Rovatok