Index Vakbarát Hírportál

2000 milliárd forintot biztosít nekünk az EU a járvány ellen

2020. március 27., péntek 14:09

A koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket fogadtak el csütörtökön az Európai Parlamentben, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint) uniós támogatást is, írja az uniós parlamentre hivatkozva az MTI. 

Ebből

Magyarország 2000 milliárd forintnyi pénzt kap,

azaz 5,6 milliárd eurót. Itt meg is nézheti a szabályt, az a lényeg, hogy ezt a pénzt:

Orbán Viktor egyébként épp rá egy nappal, ma reggel ostorozta keményen az EU-t, hogy miért nem segítenek Magyarországon.  Egészen pontosan azt magyarázta a Kossuth Rádiónak adott interjújában, hogy:

Kínától és a Türk Tanácstól kaptunk segítséget. Így áll ebben a pillanatban a helyzet. Ettől mi még maradunk az EU tagjai. Ez az otthonunk, de látni kell, hogy most nem innen jön a segítség.

Magyarországnak ez a döntés egyébként tényleg lehet, hogy túl sok extra pénzt nem hoz, mert – részben a forrásvesztés elkerülésére – a kormány már előre igyekezett teljesen kitolni a támogatásokat, és Gulyás Gergely szerint csaknem minden forrást lekötött, vagyis könnyen lehet, hogy nekünk már nincs miből átcsoportosítani.

Deutsch Tamás pénteken a köztévében azt mondta, hogy "nekünk, magyaroknak, Magyarországnak egyetlen egy fillér plusz európai uniós forrást ez a bizottsági javaslat nem jelent." Emellett azt mondta, hogy a magyar delegáció azt kezdeményezte, hogy az EU máshonnét adjon pénzt. Pontosabban azt javasolják, hogy az EB azokon a területeken is nyújtson előfinanszírozást, ahol a tagországok még nem kötötték le teljes egészében a rendelkezésre álló uniós forrásokat, írja az MTI.

Itt írtunk egyébként bővebben a döntés körülményeiről. 

Rovatok