Index Vakbarát Hírportál

Különadókat vezet be a kormány, 1345 milliárd forint jut gazdaságvédelemre

2020. április 4., szombat 11:52 | aznap frissítve

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón ismertette, hogy milyen pénzügyi tartalékok állnak rendelkezésre a koronavírus és a gazdasági hatásai elleni harcra.

Gulyás elmondta, hogy a közös teherviselésben hisznek, ezért a párttámogatások ötven százaléka, összesen 1,2 milliárd forint a járvány elleni védekezési alapba megy. De a multiknak és a bankoknak is be kell adni a magukét, a multinacionális  kereskedelmi láncoktól 36 milliárdot szednének be, a bankoknak pedig összesen 55 milliárd forintot kell befizetniük a közösbe.

Az önkormányzatok sem maradnak ki, tőlük a gépjárműadó kerül átcsatornázásra a védekezési alapba, ez nagyjából olyan 34 milliárd forintot jelent Gulyás szerint. 

A kormány becslései szerint 663 milliárd forint lesz az a pénz, amit kimondottan a védekezésre fognak költeni, de ez egy felülről nyitott alap.

ami a program vagy a csomag mértékére vonatkozik, azt tudom mondani, hogy az akcióterv egésze körülbelül a GDP 18-22 százalékát fogja érinteni

– mondta Gulyás.

(Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő online sajtótájékoztatója 2020. április 4-én.)

Rovatok