Index Vakbarát Hírportál

Mészárost adóztató javaslatot adtak be Hadházyék

2020. április 8., szerda 16:17 | aznap frissítve

Benyújtottak egy törvényjavaslatot az Országgyűlésben, amely a koronavírus-járványra hivatkozva megadóztatná azokat, akik az elmúlt 10 évben a legtöbb uniós pályázaton a legtöbb pénzt nyerték – írja a 444.hu. A Mészáros Lőrincre és hasonló, NER-be jól beágyazott üzletemberekre szabott különadó tervezetét Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független képviselők írták, az ötlet azonban Botka László szegedi polgármestertől származik. 

A javaslat szerint, amiről persze nyilván nem fog szavazni a parlament, azoknak kellene fizetniük, akik 2012 januárja és 2020 márciusa között többek között az államháztartás alrendszeréből, az európai uniós forrásból, a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programból, valamint a 100 százalékban állami tulajdonban álló gazdasági társaság által létrehozott alapítványtól származó pénzt kaptak, és akiknek a bevétele meghaladta ebben az időszakban az 5 milliárd forintot évente. 

A javaslat indoklása szerint „a koronavírus-járvány elleni küzdelem közös nemzeti ügy, amelyhez mindannyiunknak hozzá kell járulni.

A járvány okozta beláthatatlan gazdasági és szociális következmények mérséklését illetően különösen jogos társadalmi elvárás fogalmazódik meg azon gazdasági szereplők irányában, akik az elmúlt években közpénzmilliárdok elsődleges haszonélvezői voltak.

A törvényjavaslat ezen kivételezett gazdasági szereplők társadalmi felelősségvállalásának érvényre juttatása érdekében szolidaritási hozzájárulás befizetését írja elő.”

Hasonló javaslattal állt elő korábban az LMP is, Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke a kormány újonnan bevezetett válságadóit, illetve a gépjárműadó önkormányzatoktól való elvonását kritizálva osztalékadó bevezetését javasolta, szintén a NER által kedvezményezett vállalkozói körre célozva. 

Rovatok