Index Vakbarát Hírportál

Százezrek folytatják a hiteleik törlesztését a moratórium ellenére

2020. április 14., kedd 10:12

Százezrek folytatják a hiteleik törlesztését a moratórium ellenére – legalább is ez derül ki a bankok információiból, amelyeket a Bank360.hu-val osztottak meg.

Van lehetőség arra, hogy a törlesztési moratórium ellenére folytassuk a kölcsöneink visszafizetését. A gazdaság jelenlegi helyzete miatt is nagy kérdés ez, hiszen a ki nem fizetett törlesztőrészletet fogyasztásra vagy befektetésre lehet fordítani, azonban a banki hitelezés jövőjének szempontjából is nagy kérdés, hogy mekkora kamatbevételtől esik el a törlesztési szüneteltetés miatt a hazai bankszektor.

A Bank360.hu korábbi felmérésének eredménye alapján a hitelesek közel fele folytathatja hiteleik törlesztését. A jegybank pedig három szcenáriót vázolt fel, amikor a hitelesek 50, 80 és 100 százaléka él a moratóriummal. A moratórium lehetősége három hete érhető el az ügyfeleknek, nézzük, hogyan alakultak az igénylések. A bankok az alábbiakról számoltak be:

Tekintve, hogy csak a napokban tették lehetővé a nyilatkozattételt a legtöbb banknál, igen jelentősnek mondható, hogy a hitelesek nagyjából 20-30 százaléka már élt is a folytatás lehetőségével, ami eddig egybevág a jegybank jóslatával. Hogy érdemes-e élni a moratóriummal, vagy sem, arról itt írtunk bővebben.

Rovatok