Index Vakbarát Hírportál

Orbán „portyázója” attól a cégtől szerzett védőfelszereléseket, amelyet részben az apja vezet

2020. április 17., péntek 11:07

A koronavírus-járvány egyik legemlékezetesebb miniszterelnöki megszólalása volt, amikor arról beszélt, hogy „portyázókat és fürkészeket” küldött Kínába, hogy szerezzenek maszkokat és egyéb védőfelszereléseket. Amikor pedig megjött egy repülőgépnyi szállítmány, Orbán az áru személyes megtekintése után így fordult egyik ilyen fürkészéhez: „Hálásak vagyunk, portyázzon tovább!”

A férfi, akit visszaküld portyázni a kormányfő, egy bizonyos ifj. Kovácsics Iván, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácsadója. A Direkt 36 pedig azt írja, hogy a minisztérium, ahol Kovácsics dolgozik,

egy olyan cégtől vette a védőfelszerelések nagy részét, amelynek Kovácsics apja a stratégiai vezérigazgató-helyettese. 

A kérdéses cég a CECZ Közép-európai Kft., amely több, védőfelszerelésekre kiírt közbeszerzést is megnyert. A CECZ tulajdonosa egy Shandong Imperial International Investment Limited nevű cég, a cég vezetői pedig nagyrészt kínaiak, kivéve Kovácsics Ivánt, ifj. Kovácsics édesapját. Idősb Kovácsics korábban a NAV vám és pénzügyőri elnökhelyettese volt, az adóhivataltól 2014-ben, a NAV-vezetőket érintő kitiltási botrány idején távozott, bár ő maga tudomása szerint nem volt az Egyesült Államokból kitiltottak listáján. Kovácsics azt mondta a Direkt 36-nak, hogy a CECZ operatív vezetésében nem vesz részt, csak „víziógyártással” foglalkozik a cégnél. Azt is elmondta, hogy nagyon büszke volt a fiára, hogy ott volt a védőfelszereléseket szállító repülőn.

Ifj. Kovácsics Kínában tanult, jól beszéli a nyelvet, az ITM előtt pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség kínai attaséjaként dolgozott. Édesapja is jó ideje foglalkozik a kínai–magyar kapcsolatok építésével, 2006-tól 2010-ig a ChinaCham Magyar–Kínai Gazdasági Kamara elnöke volt, de 2014-ig tagja maradt a kamara elnökségének, 2015-től pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium külső tanácsadójaként foglalkozott tovább kínai kapcsolatokkal. 

A védőfelszerelések beszerzését az ITM megbízásából a Semmelweis Egyetem végezte, úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással, vagyis nyílt verseny nélkül. A közbeszerzéseken a CECZ Kft. és egy magyar tulajdonú cég, a Kromat Kft. nyert, a Semmelweis szerint nem volt más piaci szereplő, amely teljesíteni tudta volna a szerződést (a fertőtlenítőszereket egy harmadik cégtől, a Florin Kft.-től vásárolta az állam). A CECZ a közbeszerzési értesítő szerint 

A CECZ leányvállalata a szállítmányozással és raktározással foglalkozó, Ghibli cégcsoport, amelynek a Liszt Ferenc repülőtéren is van egy raktára. Ezzel a céggel közösen szervezte a CECZ a szállítmányt, amelynek megtekintésén Orbán megdicsérte és újabb portyázásokra küldte ifj. Kovácsicsot. 

Rovatok