Index Vakbarát Hírportál

„Turistafolyosón” vinné a tengerpartra a nyaralókat a horvát kormány

2020. április 21., kedd 21:00 | aznap frissítve

Nagyon komoly bajban van a horvát kormány, ugyanis mindjárt kezdődik a turistaszezon, a turisták viszont a koronavírus-járvány miatt valószínűleg az idei szezont ki fogják hagyni. A turizmus viszont a horvát GDP ötödét teszi ki, ezért a kormány nagyon gyorsan szeretne kitalálni valamilyen megoldást, hogy mégiscsak a tengerpartra csábíthassák a külföldi, elsősorban cseh, magyar és osztrák nyaralókat. A Portfolio.hu cikke szerint pedig Gari Cappelli horvát turisztikai miniszter el is árulta, miben gondolkodnak:

Turistafolyosót hoznának létre Csehország és Horvátország között, amelyen az igazoltan nem koronavírusos turisták elmehetnének nyaralni. 

Az ötletről – amivel állítólag cseh utazásszervezők álltak elő – a miniszter egy rádióinterjúban beszélt, ahol azt is elmondta, hogy már tárgyalnak erről a cseh kormánnyal. A lényeg annyi, hogy a beutazni vágyó turistáknak igazolniuk kell, hogy nem betegek, és ezután repülővel vagy autóval biztosítják a zavartalan útjukat az Adriára. 

A múlt héten Andrej Plenkovic miniszterelnök is arról írt a Twitteren, hogy tárgyalásban állnak a cseh kormánnyal, hogy kitaláljanak valamilyen modellt a cseh turisták biztonságos nyaraltatására, ha pedig ez megvan, akkor ugyanez a modell működhetne a magyar és osztrák turistákkal is.

A horvát egészségügyi szervek minderről annyit mondtak, hogy csak olyan országból szabadna beengedni a nyaralókat, ahol kevesebb megbetegedést regisztráltak, mint Horvátországban, ahol kedd estig 1908 koronavírusos beteg van. Ezzel viszont a magyar és cseh turisták is búcsút mondhatnának a horvát nyaralásnak az idén. 

Rovatok