Index Vakbarát Hírportál

78 százalékkal esett vissza a Daimler profitja a járvány miatt

2020. április 23., csütörtök 16:24

A Daimler nyeresége 78 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a német autóipari társaság csütörtökön közölt előzetes adatai szerint - írja az MTI.  A Kecskeméten Mercedes-Benz-gyárat üzemeltető társaság az év első három hónapjában 617 millió euró (222 milliárd forint) kamat- és adófizetés előtti (EBIT) nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 2,798 milliárd euróval.

A kisbuszokat, buszokat és teherautókat is gyártó vállalat azzal számol, hogy a koronavírus-világjárvány miatt az idén kisebb lesz az árbevétele és a nyeresége, mint tavaly. Részletes adatokat április 29-én közölnek.

A társaság a járvány miatt március 17-én úgy döntött, hogy felfüggeszti a termelést az európai üzemek többségében. A 170 ezer németországi dolgozó 80 százalékát átállították rövidített munkaidőre, és az úgynevezett pénzügyi rugalmasság biztosítására megállapodást kötöttek egy banki konzorciummal egy 12 milliárd eurós hitelkeretről.

A gyártást négy hét szünet után, április 20-án kezdték fokozatosan beindítani, elsőként a társaság székhelye, Stuttgart mellett fekvő Bad Cannstadtban működő motorgyárban indult el a munka, szigorú fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett. A kecskeméti üzemben április 28-tól gyártanak ismét kocsikat, egyelőre egy műszakban.

A cég korábban közölt adatai szerint az első negyedévben 477 378 darab Mercedes-Benz autót tudott eladni, ami 14,9 százalékos csökkenés éves összevetésben. A legnagyobb piacon, Kínában, ahol már januárban járványt okozott az új típusú koronavírus, különösen nagy, 20,3 százalékos visszaesést regisztráltak.

A Volvo profitjába is nagyot harapott a koronavírus, a cég csütörtökön azt közölte, hogy az adózott eredménye éves összevetésben 56 százalékkal, 4,68 milliárd svéd koronára (463,5 millió dollár) esett. Elemzők még ennél is rosszabb adatra, 4,38 milliárd korona profitra számítottak. A cég rendelésállománya márciusban 75 százalékkal zuhant februárhoz képest. A Volvo AB az idei első negyedévben 44 ezer 700 teherautót szállított ki, ami 24 százalékos csökkenés éves összevetésben.

Rovatok