Index Vakbarát Hírportál

Magyar Nemzet: Májusban újra kinyithatnak a boltok, éttermek, szállodák

2020. április 28., kedd 08:33 | aznap frissítve

A kormányközeli Magyar Nemzet úgy értesült, a jövő héttől már országosan bevezethetik az arcmaszkok használatát a nyilvános, zárt terű vagy csoportosulásra alkalmas helyeken, és hogy a legtöbb üzlettípus, ami most zárva van a járvány miatt, májusban újra kinyithat bizonyos szabályok betartásával.

A lap szerint az egész országban Budapesthez hasonló előírás jöhet a maszkok terén:

kötelező lesz arcmaszk vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz használata

valamennyi kereskedelmi egységbe való betérés, illetve bevásárlóközpont, üzemanyagtöltő állomás felkeresésekor, és ennek ellenőrzése nem csak a vállalkozó dolga lesz.

Változhat az időseknek vásárlásra kijelölt idősáv,

és például például a ruha- és cipőkereskedések, a játék- és könyvesboltok újra fogadhatnak vásárlókat, de az értékesítési helyeket úgy kell kialakítani, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen – értesült a lap. A nyitvatartási rend is alakulhat a mostanihoz képest (jelenleg az élelmiszerboltokon, drogériákon, gyógyszertárakon kívül csak délután 3-ig lehet nyitva minden, ami egyáltalán nyitva lehet).

A Magyar Nemzet szerint elképzelhető, hogy az élelmiszerüzletek négyzetméterben meghatározott mérete alapján azt is kiszámítják, hogy hány vevő betérése lehet optimális egy időben. Ilyesmit korábban egyes boltok önszorgalomból vezettek be. A lap úgy tudja, 

májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák és a vendéglátóhelyek helyi fogyasztás céljára is,

vagyis az éttermek, kávézók fogadhatnak majd vendégeket – a távolságtartás és az arcmaszkviselés betartásával. Egyelőre részletek nélkül, de a kormány is elkezdte kommunikálni a lazításokat. Kedd délelőtt a kormány Facebook-oldalán megjelent egy poszt, amely szerint eljött az ideje, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, és szabályozással kézben tudjuk tartani a helyzetet:

Rovatok