Index Vakbarát Hírportál

Új tőkeprogramok startupoknak, kkv-knak, nagyvállalatoknak

2020. április 28., kedd 12:05

Az MFB-csoport többféle koronavírushoz kapcsolódó hitel-, garancia- és tőkeprogramot indított a magyar vállalkozásoknak. Ezúttal a Hiventures ismertette új tőkeprogramjait. A tőkeprogramok lényege, hogy az állami finanszírozó gyors döntést ígérve, egy hónapon belül, alacsony, kisebbségi részesedések fejében folyósít olyan forrást a járvány sújtotta cégeknek, amely segít átvészelni a nehéz időszakot. Az ilyen tőke „türelmes”, egy ideig nem jár kötelezettségekkel, nem kér fedezetet, egyösszegben törleszthető.

A mai naptól elérhető a Hiventures válságkezelő csomagja, a pontos részletek ezen az oldalon követhetők nyomon.

A programot bemutató online sajtótájékoztatón Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy amikor a kormánynak és a kormány alatt levő állami intézményrendszernek is reagálnia kellett a járványra, az MFB-csoport annyiban kedvező helyzetben volt, hogy hitel-, tőke-, és garancia megoldásokkal is indulhatott. A majdnem 1500 milliárd forintos összesített keretösszegből:

Startupok és kkv-k

Április 28-án ezek közül Katona Bence, a Hiventures Zrt. vezérigazgatója a cégéhez tartozó három új programot mutatta be, miközben fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy bár a cég március 12-től száz százalékig home officeban működik, a régi programok folyósításai sem álltak meg.

Az optimista magyar válságkommunikáció mindig szereti hangsúlyozni, hogy a programok nemcsak a cégek felszínen tartását, de a kínálkozó új lehetőségek megragadását is szolgálják, ez a gondolat most is elhangzott.

Mikesy Álmos, a Hiventures Zrt. vezérigazgató-helyettese azért azt is hangsúlyozta, hogy a válság sebessége és az, hogy egyszerre jelentkezett a keresleti és kínálati oldalon, példátlanul erős hatás volt, de természetesen nem érintett minden szektort és céget azonosan.

A Hiventures holdudvarában is vannak olyan cégek, amelyek akár még nyertesnek is mondhatók. Ilyenek az otthoni munkavégzéssel, távoktatással, érintésmentes ügyfélazonosítással foglalkozó társaságok.

A rovarok és bogarak ismert halmazelméleti leírásához hasonlóan elmondhatjuk, hogy minden startup kkv, de nem minden kkv startup. A Hiventures friss programjai is megkülönböztetik

A járvány eltérően hatott a cégekre, hiszen azok a startupok, amelyek még csak az ötletfázisnál, vagy a termékfejlesztésnél tartanak, nem annyira érintettek, mert egyelőre még nem a piacból élnek, hanem saját, vagy befektetői forrásból.

A vállalkozásoknak sokféle kihívása van ilyenkor, egészségvédelmi, piaci és finanszírozási is, utóbbi különösen éles, mert sok finanszírozó ilyenkor kivár, összegömbölyödik, mint a sündisznó, vagyis kockázatkerülő magatartást folytat, az állami finanszírozónak felértékelődik a szerepe.

A KKV Mentő

Erre a 41 milliárd forintos programra azok jelentkezhetnek, akik 2019-ben legalább 100 millió forint árbevétellel rendelkeztek, az előző 2 üzleti év adatai alapján nyereségesen működtek. A Hiventures azt vállalja, hogy pozitív döntés esetén a szokásos 4-6 hónap helyett 30 nap alatt eljut a folyósításhoz.

A megsegíthető társaságok válság előtt (2020. március 1.) előtt nem állhattak jogerős csőd-és felszámolási eljárás alatt. Az igényelhető finanszírozás: 50–250 millió forint befektetési összeg (maximum a 2019-es árbevétel fele).

A Hiventures egy dobozos terméket alakított ki, mindig fix 1 százalékos tulajdonrészt kér, évi 5,1 százalékos hozamot vár el

az átadott forrásra, a lejárat: maximum 8 év. Vagyis a céltársaságnak és a tulajdonosoknak ilyen hozammal van visszavásárlási joga, de nem szükséges előtörleszteni, vagy zálogfedezetet adni a tőke ellenében.

Startup Mentő

A startupokat megcélzó 30 milliárd forintos mentőprogram cizelláltabb, olyan cégeket támogat, amelyek korábban már kockázati tőkebefektetésben részesültek.

Ez a dobozos konstrukció is hasonló a KKV Mentőhöz, egy százalékos tulajdonrészt kér a tőkéért cserében a Hiventures és évi 5,1 százalékos hozam mellett nyílik visszavásárlási lehetőség.

Krízis Tőkealap

Végül új eszközként 150 milliárd forintos összeggel nyílik egy új alap is, a Krízis Tőkealap. Ennek három célja lesz.

A restrukturálás

Azok a cégek, amelyek ebben az évben, a vírus hatására nehéz helyzetbe kerültek, nem pénzügyi vállalkozások (közép- és nagyvállalatok is) azért kaphatnak forrást, hogy amúgy életképes vállalkozásuk reorganizációs segítségben részesüljön, és visszaállhasson a növekedési pályára.

A tranzakciós cél

Ez a program a magyar tulajdont támogatja, vagyis olyan belföldi vagy külföldi felvásárlási, illetve összeolvadási (M&A) tranzakciókat finanszíroz, amelyben vagy a felvásárló társaság legalább többségi magyar tulajdonban van (KKV és nagyvállalat), vagy az összeolvadás révén létrejövő vállalat (KKV vagy nagyvállalat) többségi tulajdona magyar kézben marad. Itt nem titkoltan cél a külföldi felvásárlási hullám elleni védekezés is.

Gazdaságfejlesztés

Olyan beruházásokhoz ad tőkeági finanszírozást, amelyek most nem találnak a beruházási céljaikhoz bankhitelt.

Az egyedi, vagyis itt már nem dobozos program során az igényelhető finanszírozás: 500 millió – 15 milliárd forint, vagyis elég tág, a Hiventures ezért kisebbségi tulajdonrészt kér, 5-15 százalékos hozamot vár el. a lejárat: maximum 10 év

Rovatok