Index Vakbarát Hírportál

Az egész ország megérezné a kieső fesztiválszezont

2020. április 29., szerda 19:11 | aznap frissítve

Minden egyes fesztiválra el nem költött forint körülbelül 7 forintot vonhat ki a gazdaságból a továbbgyűrűző hatások miatt, így ha az idei fesztiválok elmaradnak, akkor a magyar gazdaságból kieső jövedelem akár a 442 milliárd forintot is elérheti, ami a GDP közel 1 százalékát jelentheti, derül ki a HÉTFA Kreatívipari Műhely vezetőjének Portfolión megjelent cikkéből.

A kulturális iparágakra szakosodott HÉTFA és a Music Hungary Szövetség becslése alapján az évre előrejelezhető összes fellépés 70 százaléka marad el a március elejétől szeptember végéig tartó időszakban, ami mintegy 28 milliárd forint közvetlen bevételkiesést jelenthet a szektorban, de ha ehhez a helyszíni vendéglátás kiesését is hozzávesszük, ez az összeg akár 55-60 milliárd forintot is jelenthet.

A cikket jegyző Főző Zsolt szerint ez azonban még mindig nem a teljes összeg, hiszen a fesztiválozók nemcsak a fesztiválok területén költenek, hanem például megszállnak a környező települések valamelyikén, utazásra, tömegközlekedésre költenek, felkeresik a környék turisztikai célpontjait, boltjait és éttermeit is.

Gazdasági szempontból a magyar fesztiválokra látogató külföldi turisták hiányoznak majd a leginkább: a Nemzetgazdasági Minisztérium egy korábbi felmérése alapján a Magyarországra érkező turisták 10-12 százaléka kifejezetten a fesztiválok miatt jött, költési hajlandóságuk pedig többszöröse a hazai fesztiválozóknak, 2015-ben akár a napi 40-100 ezer forintot is elérhette.

A fesztiválok fontos közösségi és gazdasági funkciót látnak el szerte az országban. Egy-egy térségben ezért a fesztiválok elmaradása lényegesen nagyobb gazdasági és közösségi veszteséggel is járhat, mint amit ezen fesztiválok elmaradásának az országos súlya jelent. (...) Mivel a korlátozások a gazdaság összes szektora közül feltehetően a fesztiválipart fogja a leghosszabb pihenőre kényszeríteni, ezért az ő esetükben van a legnagyobb veszélye annak, hogy segítség nélkül nemcsak egyszerűen az idei veszteségük lesz jelentős, de a szektor kapacitásai tartós veszteséget is szendvedhetnek, ami hosszú távon is komoly kiesést fog okozni az országnak

– teszi hozzá a HÉTFA vezetője.

Főző Zsolt szerint elképzelhető, hogy sok fesztivál segítség nélkül nem él túl egy kieső szezont. „De azoknak is lesznek nehézségeik, akik valamilyen halasztással vagy szerencsével meg tudják oldani a fesztivál megtartását. Előfordulhat, hogy a külföldi fellépőket nem tudják leszervezni az új időpontokra, vagy hogy egy időpontban lesznek olyan fesztiválokkal, mely komoly versenytársuknak tekinthető” – írja.

A cikk szerzője a fentiek miatt azt javasolja, hogy idén ne ragaszkodjunk a világsztárok fellépéseihez, és akkor is menjünk el az általunk kiszemelt fesztiválra, ha a szervezők a külföldi headlinerek helyett ezúttal csak magyar zenészeket tudnak leszervezni. „Azt gondolom, nyugodtan kijelenthetjük, hogy magyarországi nyári fesztiválra neves külföldi előadó nem fog eljönni” – jelentette ki nemrég Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója is, aki szintén a magyar fellépőkben való gondolkodást javasolta a fesztiválok szervezőinek.

A nyári magyar fesztiválszezon lehetőségeiről ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok