Index Vakbarát Hírportál

6-8 millió utast veszíthet idén Ferihegy

2020. április 30., csütörtök 17:10 | aznap frissítve

A tavalyi 17 millióval szemben idén 9-11 millió utast vár a Ferihegyi reptér – derül ki a Budapest Airport csütörtöki hírleveléből. Ez azt jelenti, hogy az utasforgalom több mint 40 százalékát elveszíti a repülőtér.

A hírlevél felidézi, hogy az előrejelzések szerint az országhatárok megnyitását és a légi járatok újraindulását követő időszakban is a korábbinál kevesebben fognak repülni, „az utazási kedv egészségügyi megfontolások és gazdasági okok miatt várhatóan csak fokozatosan tér vissza”, írják. A Budapest Airport jelenlegi becslései alapján az utasforgalom a tervezett 17 helyett 9-11 millió között lehet idén a Liszt Ferenc repülőtéren, és a számításaik szerint nemhogy jövőre, de még 2022-ben sem érheti el az utasok száma a válság előtti szintet.

A reptér közleménye szerint miután a Wizz Air május elejétől több járatot is elindított, júniusban fokozatosan tér vissza a forgalom: néhány légitársaság már jelezte a Budapest Airport felé, hogy június 17-től tervezi az újraindulást. Az American Airlines és az Air Canada Rouge viszont bejelentette, hogy idén biztosan nem üzemeltet közvetlen tengerentúli járatot Budapestre, vagyis Philadelphia, Chicago és Toronto legkorábban 2021-ben lesz elérhető Ferihegyről átszállás nélkül.

A reptérüzemeltető cég közleménye arra is kitér, döntöttek egy alapítvány felállításáról, amely a nehéz helyzetbe került dolgozóikat támogatni tudja. Ezt a kezdeményezést a vezetőség a saját fizetésének egy részének felajánlásával indította az útjára, majd a Budapest Airport részvényesei úgy döntöttek, a már befolyt összeg megduplázásával támogatják a BUD Csoport Munkavállalóiért Alapítvány tevékenységét, így az alapítványnak már mintegy 125 ezer euró forrás áll rendelkezésére. A céljuk azoknak a mostani vagy volt dolgozóiknak a támogatása, akiknek a koronavírus-járvány okozta válság miatt veszélybe került fizikai vagy mentális egészsége, szociális biztonsága.

Rovatok