Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen tweettel 14 milliárd dollár kárt okozott cégének Elon Musk

2020. május 2., szombat 17:58 | aznap frissítve

Néha úgy tűnik, mintha Elon Musk direkt akarná szabotálni saját magát és a cégeit a Twitteren. Az elektromos autókat gyártó Tesla és az űrrakétákat fejlesztő SpaceX milliárdos tulajdonosa már a koronavírus-járvány kitörése óta megosztja változatos összeesküvés-elméleteit a Twitteren, nemrég például azzal okozott botrányt, hogy a kijárási korlátozásokat a fasizmushoz hasonlította, és azt írta, a távolságtartást el kell felejteni.

Míg viszont ezzel legfeljebb a 33 millió követőjének jó részét (és talán barátnőjét, az énekes Grimes-t) sikerült magára haragítania, egy bejegyzéssel május elsején a cégének is jókora kárt okozott.

A Tesla piaci értéke ugyanis 14 milliárd dollárral csökkent, miután Musk annyit írt egy tweetben, hogy szerinte túl magas a cég részvényárfolyama. 

Ezzel a cégalapító a saját vagyonát is megnyirbálta 3 milliárd dollárral. Míg a Reutersnek nyilatkozó tőzsdei elemző szerint sokan úgy gondolták, hogy Musk egyszerűen viccel, mert szokott ilyet, a tweet piaci hatásából ítélve sok befektető vagy nem érti a milliárdoshumort, vagy úgy voltak vele, hogy biztos, ami biztos, inkább eladják a Tesla-részvényeiket, amíg még lehet.

A befektetőknek az sem segített igazán megítélni, hogy egy viccről van szó, vagy sem, hogy amikor a Wall Street Journal újságírója megkérdezte, hogy viccnek szánta-e a bejegyzését, Musk azt mondta, hogy nem. 

Az excentrikus milliárdos május elsején több fura bejegyzést is írt a Twitterre: az egyikben az állt, hogy minden fizikai tulajdonát eladja, és nem lesz egy ház sem a nevén, egy másikban annyit, hogy a barátnője, Grimes haragszik rá, egy harmadikban pedig a tudat haldokló fényéről hadovált (ezzel, amint egy olvasónk felhívta a figyelmünket, Dylan Thomas wales-i költő egyik művét idézte). 

Nem ez az első alkalom, hogy a Tesla bajba került egy Twitter-bejegyzés miatt: 2018-ban Musk azt írta, hogy valószínűleg elég pénzügyi támogatást biztosított ahhoz, hogy kivezesse a Teslát a tőzsdéről, ami szintén jelentősen megmozgatta a cég árfolyamát. De nemcsak a befektetők büntették meg Elon Muskot a bejegyzés miatt, de a tőzsdefelügyelet is, amely kimondta, hogy a bejegyzés tiltott piacbefolyásolásnak számít és megbírságolta a céget. A Tesla befektetőinek egy része pedig pert indított Musk ellen, amiért az el akarta csalni a pénzüket. (BBC)

Rovatok