Index Vakbarát Hírportál

Felmondott az Amazon alelnöke, amiért a cég mostohán bánt a dolgozóival

2020. május 4., hétfő 18:15 | aznap frissítve

Tim Bray, az Amazon Web Services egyik alelnöke felmondott, mert kiborította az, ahogy a cég bánt azokkal a dolgozókkal, akik fel akarták hívni a világ figyelmét az Amazon raktármunkásainak borzasztó helyzetére.

Bray a blogposztjában azt írta, hogy ha az Amazon alelnöke marad, akkor gyakorlatilag jóváhagy olyan rendelkezéseket, amik elborzasztják. A volt alelnök hozzátette, hogy a konkrét esetek nem absztrakt entitásokkal, hanem valós személyekkel történtek, és felsorolt néhány nevet: Courtney Bowden, Gerald Bryson, Maren Costa, Emily Cunningham, Bashir Mohammed és Chris Smalls.

Az Amazon azért rúgta ki Cunninghamet és Costát, mert kritizálták a céget a Twitteren. A céget többször támadták azért, mert elégtelen védelmet biztosít azoknak a dolgozóknak, akik a raktárakban dolgoznak: nem kapnak védőfelszerelést, és nem mondják meg nekik, hogy a munkatársaik esetleg koronavírussal fertőzöttek. Az Amazon nemrég kirúgott hat dolgozót, amiért áprilisban, tiltakozásként betegszabadságra mentek, és a feljebb említett Chris Smallst azért bocsátották el, mert márciusban egy egynapos sztrájkot szervezett. A cég hivatalos álláspontja szerint Smalls megszegte a social distancing szabályait, és másokat veszélyeztetett.

Bray szerint a cégnél már a járvány előtt is voltak problémák, szerinte az Amazon helyettesíthető csomagológépekként tekint az emberekre. A volt alelnök szerint az Amazont kivételesen jól menedzselik, és remek képességekkel csapnak le a lehetőségekre a vezetők, de nincsenek tisztában a hatalom és a pénz felhalmozásával járó emberi áldozatokkal.

(The Verge)

Borítókép: Az Amazon ellen tüntetők május 1-jén, Seattle-ben. Jason Redmond / AFP

Rovatok