Index Vakbarát Hírportál

138 év után először ül nő a japán jegybank igazgatótanácsában

2020. május 11., hétfő 16:44 | aznap frissítve

A 138 éves fennállása óta először van női igazgatója a japán jegybanknak, írja a CNN. Simizu Tokikó 55 éves, bankár, 1987 óta dolgozik a japán központi banknál, és most egyike lett annak a hatfős igazgatótanácsnak, akik felelősek a szigetország monetáris ügyeinek igazgatásáért. A japán jegybanknál egyébként az alkalmazottak 47 százaléka nő, azonban vezető beosztásban csak 13 százalékban képviseltetik magukat. 

A japán jegybank monetáris tanácsában már az 1998-as alapítás óta vannak nők is, bár a tanácsot még nem vezette eddig nő, ellenben a Feddel vagy az Európai Központi Bankkal, ahol igen. Simizu kinevezésének az a jelentősége, hogy Japánban hagyományosan egy erősen férfiak által dominált vezetési struktúra jellemző a vállalatoknál, azonban ez lassan, de megváltozni látszik.

Ennek ellenére a Világgazdasági Fórum listáján, ahol a nemek közötti bérkülönbség alapján rangsorolták az országokat, Japán még mindig csak a 121. a 153-ból, a világ többi vezető hatalma mind jóval előrébb van, az USA 53., az Egyesült Királyság 21., Németország 10., de még Magyarország is előzi Japánt a maga 105. helyezésével. 

Rovatok