Index Vakbarát Hírportál

Az alacsony végzettségűek körében többen halnak meg a koronavírus miatt Angliában

2020. május 11., hétfő 14:18

Az angliai és walesi dolgozók közül az alacsony végzettségű férfiak körében a legmagasabb a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak aránya. Az orvosok és ápolók körében az átlagnál nem magasabb a vírus miatt elhunytak aránya, írja a Reuters.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) hétfőn hozta nyilvánosságra azokat az adatokat, amelyek azt mutatják, hogy a dolgozó korú lakosság körében hogyan alakul a vírus miatt elhunytak aránya. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy az elhunytak foglakozása szükségszerűen nincs összefüggésben azzal, hogy kik haltak meg a koronavírus-fertőzés miatt. A vizsgálat során az olyan tényezőket nem vették figyelembe, mint az etnikai háttér és a lakóhely.

Április 20-ig százezer, legalacsonyabb képzettségű férfiból átlagosan 21,4-en haltak meg a koronavírus miatt. Ez több mint kétszerese a közepes végzettségű férfiak körében elhunytak átlagának, ebben a társadalmi csoportban százezer dolgozó közül átlagosan 9,6-an halnak meg a vírus miatt.

A biztonsági őrként dolgozó férfiak halálozási aránya négyszer magasabb az átlaga, ahogy a szakácsok, taxisofőrök és buszvezetők körében is átlag feletti a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak aránya.

Az egészségügyi dolgozók, az orvosok és ápolók a statisztika szerint nincsenek nagyobb kockázatnak kitéve, mint az azonos nemű, korú és végzettségű, de más munkát végző emberek. Százezer munkaképes korú nő közül átlagosan 5,2-en haltak meg a koronavírus miatt.

A férfi és női szociális munkások és gondozók körében az átlaghoz képest nagyobb a vírus miatt elhunytak aránya, százezer férfiből átlagosan 23,4-en, míg ugyanennyi női dolgozó közül átlagosan 9,2-en haltak meg a járvány kezdete óta.

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, ösztönözni kell, hogy az építőiparban és gyárakban dolgozók fokozatosan térjenek vissza a munkájukhoz.

Rovatok