Index Vakbarát Hírportál

Alig veszik, mégis drágul, mi az?

2020. május 12., kedd 18:03

Hiába, hogy csökkent a kereslet az új és a használt autók piacán is, a tartós forintgyengülés miatt az autók árának emelkedése várható, mondta az európai gépjármű-informatikai piac egyik vezető információ szolgáltatójának számító Autovista Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója egy interjúban.

Madácsi Roland azuzlet.hu-nak nyilatkozva azt mondta, hogy az új személyautók ára 4,1%-kal nőtt márciustól május elejéig, tehát már a koronavírus okozta válság idején. Pedig mindeközben az idei első négy hónapban a tavalyinál 18%-kal kevesebb új autót adtak el, és ezen belül az április forgalom nagyjából a fele volt a tavalyinak.

A szakértő szerint bár az elektromos modellek eladását visszavetheti a jelenlegi gazdasági környezet, az autógyártók elkötelezettek irántuk, igaz, a magas árszint még mindig korlátot jelent a gyors elterjedésben.

A magyar vevők viszont a közeljövőben várhatóan főleg a használt autók között fognak nézelődni a válság miatt, legalábbis "amíg lesz elegendő minőségű és mennyiségű utánpótlás", mondta a szakember. Madácsi szerint nem várható a használt autók árának érdemi csökkenése sem emiatt a keresletnövekedés miatt, amit ráadásul erősíthet az is, hogy amíg nincs koronavírus-vakcina, addig sokan a tömegközlekedés helyett inkább az egyéni közlekedést választják majd.

Rovatok