Index Vakbarát Hírportál

212 millió forintért ad tanácsot az ITM-nek a Paks 2-vel híressé vált Mr. Russia cége

2020. május 14., csütörtök 15:19 | aznap frissítve

212 millióért lát el tanácsadói feladatokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium számára a Mangold Consulting, Klaus Mangold cége, szúrta ki az MSZP-hez köthető Hírklikk a kormany.hu-ra feltöltött megbízási listán.  Mangold a Paks2 kapcsán híresült el, a sokak által oroszbarátnak tartott német üzletember (akit emiatt olykor Mr. Russia-nak is hívnak) a kezdetektől fogva egyengette a paksi projekt útját, sőt vannak, akik szerint ő volt az egész szellemi atyja. 

A Mangold Consulting GmbH négy szerződést kötött az ITM-mel, mindkettő a 2020.01.01-től 2020.12.31-ig tartó időszakra szól:

A szerződések részleteivel kapcsolatban megkerestük az ITM-et is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Klaus Mangold éveken át hivatalos tanácsadója volt a magyar kormánynak. A Magyarország és Mangold közötti szerződés részleteiről viszont a kormány nem szívesen árult el soha részleteket. A sajtóban rendszerint az „oroszbarát” jelzővel szereplő Klaus Mangold többször is részt vett a kormánynak a paksi bővítésről szóló brüsszeli tárgyalásain. Egy alkalommal a saját repülőgépén utaztatta Günther Oettingert, a korábbi energiaügyi uniós biztost Budapestre. Oettinger nem hozta nyilvánosságra az utazást és a találkozóját Mangolddal, amiből komoly botrány kerekedett Brüsszelben.

Mangold ráadásul a Rotschild Bank német társelnöke, annak a banknak, amely azt a tanulmányt írta a Paks II. beruházás gazdasági megtérüléséről, amelyet a kormány azóta is lobogtat minden egyes alkalommal, amikor valaki megkérdőjelezi, hogy jó ötlet-e ez a beruházás.

Rovatok