Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk háborút indított egy megye ellen Twitteren, és nyert

2020. május 14., csütörtök 11:25

Elon Muskot már talán csak Donald Trump előzi meg abban, hogy mekkora hatással vannak a Twitter-bejegyzései a világra. A Tesla-vezér posztjai néha a részvényeseknek okoznak álmatlan éjszakákat, máskor pedig hosszú és kínos pereskedéssel végződnek. Azonban furcsa módon a milliárdos végül mindig jól jön ki a dologból, az árfolyamok egy zuhanás után a többszörösükre kúsznak vissza, még a teljesen vesztett ügynek tűnő pedofilozós ügyből is győztesként került ki (legalábbis a jog szerint.)

Musk a koronavíruskrízis kezdete óta sem pihen, szorgosan gyártja az alapanyagot a sajtótermékek számára, azonban az utolsó húzása nem csak egy szimpla gag, hanem szép példája annak, micsoda lobbierővel bírnak a nagyvállalatok az Egyesült Államokban. Elon Musk ugyanis kiharcolta, hogy a járványügyi korlátozások ellenére újranyithasson a kaliforniai gyára. 

És ezt jórészt fenyegetőzéssel és populista szlogenek puffogtatásával érte el.

Az alapprobléma az egész világon ugyanaz: a gyárak állnak a járványügyi intézkedések miatt, amit megszenved az egész gazdaság, viszont a sok embert foglalkoztató üzemek közben potenciális fertőzési gócpontok, szóval komoly kérdés, hogy újra lehet-e nyitni őket. A nagy magyar autóösszeszerelő üzemek részben újraindították a termelést már áprilisban, és valószínűleg a világ minden nagy üzeme nagyban mérlegel, tárgyal a helyi hatóságokkal.

Amint Gavin Newsom kaliforniai kormányzó bejelentette, hogy engedélyezik az állam üzemeinek, hogy újranyissanak, a Tesla rögtön jelezte, hogy akkor ők is megkezdenék a termelést, a nagyjából 10 ezer főt foglalkoztató üzembe a munkaerő olyan 30 százalékát szerették volna visszahívni a Techcrunch szerint.

Azonban a kormányzói döntés azt is lehetővé tette, hogy a helyihatósági szervek a saját hatáskörükben fenntartsák a korlátozó intézkedéseket egészen akár május végéig. Ezzel a lehetőséggel a Tesla Factorynek otthon adó Alameda megye egészségügyi hivatala élt is. Musk viszont, aki márciusban konkrétan hülyeségnek nevezte a „koronavírus pánikot", és csak egy héttel azután volt hajlandó leállítani a fremonti gyárat, hogy ezt a hatóságok elrendelték, 

nem volt elragadtatva attól, hogy továbbra is állni fog a kaliforniai üzem.

A milliárdos a vírus kezdete óta megosztóan kommunikál a járvánnyal kapcsolatban. Miközben emberek tízezrei haltak bele a koronavírus szövődményeibe az Egyesült Államokban, Musk végig osztotta az észt, egyszer arról írt Twitteren, hogy a gyerekek lényegében immunisak a vírusra, máskor pedig úgy jósolta, hogy áprilisra teljesen lecseng a járvány (nem így lett).

Máskor egy olyan videót osztott meg - azóta törölte a Youtube mint álhírt -, amiben a megszólalók a számokkal ügyeskedve próbálták bebizonyítani, hogy szükségtelenül szigorúak a járványügyi korlátozások. Mindeközben egy egészen furcsa mozgalom bontakozott ki az USA-ban, egyes államokban ugyanis az emberek elkezdtek a korlátozások ellen tüntetni, ugyanis szerintük a kijárási korlátozás lábbal tiporja az olyan alapvető alkotmányos jogaikat, mint hogy elmehessenek fodrászhoz.

A mozgalom mellett a választásokra készülő Donald Trump is kiállt, az elnöktől még nem is annyira lenne meglepő, hogy kiáll a gépkarabélyt és amerikai zászlót lóbáló libertáriánusok mellett, annál meglepőbb volt, hogy 

Elon Musk is beszállt a buliba, és elkezdett a tüntetőkére nagyon hajazó üzeneteket posztolgatni.

FREE AMERICA NOW

— Elon Musk (@elonmusk) April 29, 2020

Innentől fogva, az egyébként bohém feltaláló zseni képében tetszelgő, amúgy sokszor elég kicsinyes és sértődékeny üzletember ahol érte, támadta a korlátozásokat (akit érdekel, annak a Guardian időrendbe szedte Musk teljes ámokfutását az elmúlt hónapokban.) 

A Tesla negyedéves értékelőjén egyenesen fasisztának nevezte az egészségügyi előírásokat és szabadságot követelt a népnek.

Ebben a helyzetben kész PR-mentőöv volt, hogy megszületett a Grimse-szal közös gyereke, akit X Æ A-12 szeretnének hívni. A hülyenevű Musk-sarj egy időre elterelte a figyelmet a milliárdos megkérdőjelezhető hozzáállásáról koronavírusügyben, de a boldog apa gondoskodott róla, hogy a fremonti üzem újranyitásának kérdése ismét napirendre kerüljön.

Megüzente, hogy ha nem hagyják újranyitni a gyárat, akkor elviszi a Tesla központját egy másik államba, és beperli a megyét, mert szerinte a korlátozó intézkedések alkotmányellenesek.

Frankly, this is the final straw. Tesla will now move its HQ and future programs to Texas/Nevada immediately. If we even retain Fremont manufacturing activity at all, it will be dependen on how Tesla is treated in the future. Tesla is the last carmaker left in CA.

— Elon Musk (@elonmusk) May 9, 2020

A Tesla Factory Kalifornia állam egyik legnagyobb gazdasági szereplője, és a bejelentésre még Steven Mnuchin pénzügyminiszter is reagált, arra kérte Kaliforniát, hogy találjanak ki valamit a probléma megoldására. Peter Valdes-Dapena, a CNN autóiparral foglalkozó gazdasági újságírója viszont elemzésében arra figyelmeztet, hogy érdemes ezt az egész fenyegetőzést kétséggel fogadni, hiszen nem világos mi is a Tesla központja, és mit is jelent, ha áthelyezik azt, igaz nem lenne precedens nélküli, hogy egy autógyár elköltözött az államokon belül.

A megye mindenesetre jelezte, hogy megpróbálnak kitalálni valamit, azonban Musknak ez vagy nem volt elég jó, vagy nagyon felbátorodott a pénzügyminiszter szavain, és május 11-én bejelentette, hogy

nem érdeklik a következmények újraindul a gyár.

Persze nem Elon Muskról lenne szó, ha a dolgot nem spékelte volna meg még egy kis patetikus pózolással is, és kiírta Twittere, hogy ő maga is ott lesz a gyártósor mellett, és ha valakit letartóztatnak a hatóságok, akkor őt vigyék el. A hatóságok nem kértek a drámából, ellenben szépen megkérték, hogy tartsa be az előírásokat, mert ha nem akkor kényszeríteni fogják. Azonban ekkor jött a koronavírus történetének valószínűleg legnagyobb népszerűséghajhász virtuális ökölpacsija:

Thank you!

— Elon Musk (@elonmusk) May 12, 2020

Trump kiállt Musk mellett, és kiírta, hogy szerinte biztonságosan és gyorsan újra lehet indítani az üzemet, Elon Musk pedig illedelmesen meg is köszönte, hogy az ország választott vezetője pártfogásba veszi az egyik üzleti szereplő ad-hoc követeléseit a helyi önkormányzattal szemben.

Alameda County Update on Tesla, May 12: We received Tesla's site-specific Fremont COVID-19 Prevention and Control Plan yesterday as anticipated. A site-specific plan is a part of the Governor's guidance for reopening manufacturing. pic.twitter.com/KsooDIKUYG

— Alameda County Public Health Department (@Dare2BWell) May 13, 2020

Alameda megye egészségügyi hivatala végül stílszerűen Twitteren adta meg magát, bejelentették, hogy bizonyos feltételek mellett, amelyeket a rendőrség fog ellenőrizni, beleegyeznek az üzem fokozatos újraindításában. Igaz, ezek után kérdéses, hogy mennyire fog Musk betartani bármilyen feltételt, ha eddig is meg tudta erőből oldani, hogy neki legyen igaza.

(Borítókép: A Tesla kaliforniai gyára. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok