Index Vakbarát Hírportál

Nem most tiltja be a kormány az egyszer használatos műanyagokat

2020. május 19., kedd 20:37 | aznap frissítve

Visszavonta a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a törvényjavaslatot, amely az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szólt– szúrta ki a hvg.hu.

Az Országgyűlésnek egy hete benyújtott törvénytervezet pedig azon a februárban elfogadott klíma- és természetvédelmi akcióterven alapult, amely már tartalmazta egyes egyszer használatos műanyag eszközök (például szívószálak, evőeszközök, fülpiszkálók és lufipálcák) forgalomba hozatalának betiltását.

Miközben az Orbán-kormány igyekszik megtorpedózni a klímaváltozás hatásai ellen fellépő európai zöld megállapodást, a másik uniós környezetvédelmi csapásvonalon a most visszavont javaslat szerint az uniós előírásban javasoltnál is előbb cselekedhetett volna. 

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón arról beszélt, hogy az egyszer használatos műanyagok kereskedelmi forgalomban való betiltásáról még januárban döntött.

Gulyás szerint emögött állnak méltányolható környezetvédelmi szempontok, amelyeket a kormány is tud támogatni, de erre az európai uniós irányelv is kötelezte a kormányt.

A visszavont jogszabálytervezet parlamenti adatlapján csak annyi látszik, hogy annak státusza visszavont, az önálló indítvány visszavonása pedig május 19-én, kedden történt meg. A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett visszavonásban pedig ez áll:

Az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom.

Ahogy azzal az Index már részletesen foglalkozott, nem a műanyaggal van baj általában, hanem az egyszer használatos, eldobható műanyag termékekkel. Ezek azok, amelyek a csatornákba és vizekbe kerülve előbb-utóbb a tengerekben, rosszabb esetben a tengeri élőlények gyomrában végzik. Becslések szerint az óceánokban 150 millió tonna műanyaghulladék úszik, és ez a mennyiség évente 8 millióval nő – ez percenként 15 tonna szemét. Egy sokat idézett előrejelzés szerint, ha így folytatjuk, harminc éven belül több műanyag lesz az óceánokban, mint amennyi hal.

Rovatok