Index Vakbarát Hírportál

Szakszervezetek: Világszerte probléma a szexuális zaklatás a McDonald's éttermeiben

2020. május 19., kedd 15:25

Szerte a világon gyakoriak a szexuális zaklatási ügyek a McDonald’s éttermeiben – állítják azok a szakszervezetek, amelyek emiatt panaszt tettek az OECD holland irodájánál a gyorsétteremlánc ellen. Az élelmiszeripari dolgozók nemzetközi szakszervezete, az IUF több helyi szakszervezettel együtt gyűjtött össze eseteket, amelyek alapján a szakszervezet főtitkára, Sue Longley azt nyilatkozta, hogy a McDonald’snál rohad a szervezeti kultúra, és hogy a gyorsétterem-óriás vezetése semmit nem tett ennek megváltoztatására. 

A szakszervezetek által összegyűjtött példák a kukkolástól a verbális és fizikális zaklatástól egészen a megkísérelt nemi erőszakig terjednek. Egy francia étteremben bekamerázták a női öltözőt, az Egyesült Államokban több étteremben mutogatták magukat a női alkalmazottaknak a férfiak, és erőszakoskodtak velük, Brazíliában pedig olyan esetekről számoltak be a dolgozók, hogy szexért cserébe előléptetést ajánlottak a gyorsétteremben dolgozó nőknek. Egy korábbi McDonald’s-alkalmazott, Jamelia Fairley, arról számolt be, hogy a férfi munkatársai fogdosták, és megkérdezték tőle, mennyiért szexelhetnének a nagyon fiatal, gyermekkorú lányával. Mikor pedig jelentette az eseteket az étterem vezetésének, annyit sikerült elérnie, hogy radikálisan visszavágták a műszakjait. 

A szakszervezetek szerint a McDonald’s nem tartja be az OECD multinacionális cégek működésére vonatkozó irányelveit, amikor nem tesz az ilyen esetek ellen, ezért tettek panaszt a világszervezetnél. Ez az első eset, hogy szexuális zaklatások miatt tesznek panaszt egy multicég ellen az OECD-nél. A szakszervezetek célja az, hogy kikényszerítse, hogy a McDonald’s foglalkozzon a problémával és a dolgozók képviselőivel közösen kidolgozzon valamilyen rendszert az ilyen esetek kezelésére. 

Ennek komoly akadálya viszont, hogy a McDonald’s általában nem vállal felelősséget a franchise-éttermek dolgozóiért és azok ügyes-bajos dolgaiért, hiszen ők nem közvetlenül az étteremlánc, hanem a franchise-cég alkalmazottai. A szakszervezetek szerint viszont aki McDonald’sban dolgozik és McDonald’s egyenruhát hord, azért a McDonald’snak kellene felelnie. A cég annyit közölt az ügyről, hogy megvizsgálják a panaszt, ha kézhez kapják azt, és hogy a cégnek nagyon fontos, hogy biztonságos munkakörnyezetet tartson fenn, amiért a cég és franchise-partnerei is felelősek. 

Rovatok