Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd dolláros megszorítás jön az Ubernél

2020. május 19., kedd 11:37

Drasztikus megszorító intézkedéseket jelentett be az Uber a koronavírus-járvány okozta veszteségek miatt. A BBC beszámolója szerint a személyszállító appot fejlesztő és fenntartó cég újabb 3000 dolgozót rúg ki, ezzel az elmúlt időben a dolgozóinak negyedétől vált meg a cég. Negyven irodáját  is bezárja világszerte a cég, többek között elkezdi leépíteni a San Franciscó-i és szingapúri irodáit,  valamint felhagy bizonyos projektekkel, például a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekkel.

Ezekkel a lépésekkel Egymilliárd dollárt remél megspórolni a cég vezetése. 

A leépítések között nem szerepelnek a sofőrök, ők ugyanis nem az Uber alkalmazottai, hanem egyéni vállalkozók, akik szerződtek a céggel.  Viszont valószínűleg sok sofőr hagyta ott az Ubert, a cég alkalmazásán a forgalom ugyanis 80 százalékkal visszaesett az Egyesült Államokban és Kanadában, ahogy az emberek a kijárási korlátozások és egészségügyi előírások miatt sokkal kevesebbet mennek el otthonról. Igaz, az Uber ételfutár szolgáltatásának forgalma cserébe nagyon megugrott, ez az üzletág viszont ennek ellenére is veszteségesen működik. 

A világ taxisait éveken át magára haragító cégnek amúgy se ment igazán jól az üzlet, a járvány okozta korlátozások viszont még komolyabban mutattak rá a cég modelljének hibáira. Az Uber vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi a megszorításokat bejelentő levelében a cég dolgozóinak azt írta, hogy az Ubernek önellátó vállalattá kell válnia, amely meg tud állni a lábán, és nem szorul új befektetésekre a növekedéshez és fejlesztéshez. 

Rovatok