Index Vakbarát Hírportál

Ezeknek az elektromos autóknak a beszerzését támogatja akár 2,5 millió forinttal a kormány

2020. május 20., szerda 18:59 | aznap frissítve

A Portfolio kigyűjtötte, hogy mely modelleket támogatja a kormány az új elektromos autók vásárlásánál. A támogatás maximális mértéke 2,5 millió forint. A lap kiemeli, hogy a lista idővel változhat a kereskedők reakciójának fényében és a közeljövőben megjelenő új modelleknek köszönhetően. 

A 11 millió alatti autók a Skoda CITIGOe, smart EQ fortwo, smart EQ forfour, VW e-Up, Renault Kangoo Z.E., Citroen C-Zero, Renault Zoe és aMini Cooper SE. 

A 11 millió feletti autók pedig a Honda e, Hyundai Kona E, Híundai, Ioniq, Opel Corsa-e, Nissan Leaf, Kia, e-Niro, VW e-Golf, Pegueot e-208, Nissan e-NV200, Peugeot e-2008, DS3 Crossback E-tense és a BMW i3.

A pályázat június 15-én indul, és 3 milliárd forint a keretösszege, amin felül további legfeljebb 2 milliárd forintot igényelhetnek a taxisok. A 11 millió forint alatti autókhoz 2,5 millió forintos támogatás igényelhető, a 11 és 15 millió forintos sávba eső autók fél millió forint állami támogatást kaphatnak. 

A program felfutása hatással lehet az elektromos autók piacára, így a használt modellek árára is, ami csökkenhet, mivel az olcsóbb modellek nagyobb állami támogatása miatt a vásárlók az új autó vásárlása felé fognak hajlani. A csökkenő kereslet miatt következménye lehet az árcsökkenés a használtpiacon. A folyamatos komoly kereslet miatt azonban árzuhanásra nem lehet számítani. 

Rovatok