Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, a nyelviskolákról elfeledkezett a kormány

2020. május 21., csütörtök 13:49

Nyári gyerektábort, jógaórát vagy TRX-edzést már lehet szervezni, a szabadtéri sörözés is engedélyezett, de a felnőttképző intézmények, például a nyelviskolák nem tarthatnak kontaktórát, csak úgynevezett távolléti oktatást. Vélhetően szabályozói feledékenységről van szó, de sokan belerokkanhatnak az egyre hosszabb kényszerszünetbe.

Nincsenek könnyű helyzetben a felnőttképzési törvény alá tartozó nyelviskolák, de a különböző szakképző műhelyek sem. A 70/2020. kormányrendelet (március 26.) határozza meg a felnőttképzés megszervezésének sajátos szabályait a veszélyhelyzet időtartama alatt, és határozottan kimondja például, hogy a felnőttképzésről szóló törvény szerinti kontaktórás képzés nem tartható.

Csak távolléti oktatás, ami annyiban más, mint a távoktatás, hogy a diákokat nem kötelezi önálló tanulásra, csak valamilyen digitális eszközt használ. Ám a távolléti oktatás alatt a meglevő diákok zöme elpárolgott, újak nem jelentkeznek

– mesélte el az Indexnek Várdai László, a győri Don't Panic Nyelviskola vezetője.

Ezt erősítette meg a Világgazdaságnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke is, aki szerint a nyelviskolák bevételeinek 50–90 százaléka eshet ki a járvány miatti helyzetben, és a hallgatók száma is nagyjából a felére csökkent.

Izzadni, vezetni már lehet

Alighanem feledékenységről van szó, hiszen miközben a felnőttképző intézményekbe továbbra sem járhatnak be a diákok, a valójában sokkal több kontakttal járó elfoglaltságok, tornaórák, jóga, csoportos TRX már tartható, a szezonban már indulhatnak a nyári táborok is, pedig alighanem ezek több mozgással, kontakttal, izzadással járnak, mint a mégoly kemény nyelvórák.

Róka fogta csuka

Egyedül az autósiskolák tarthatnak már ma is gyakorlati képzést és vizsgát. A közlekedésben lehet is találkozni olyan fiatal sofőrökkel, akik maszkban és kesztyűben szerzik első vezetési élményeiket. A közösségi forrásból támogatott nyelviskolák vagy a korábbi OKJ-s képzéseknek megfelelő szakképzések (kozmetikusok, fodrászok, targoncavezetők, online marketingesek) azonban nem tarthatnak személyes jelenléttel járó órát, ami eltérően hat az egyes ágazatokra:

Ha nem akarnak számviteli szabályokat sérteni, akkor az engedélyezett felnőttképzések nem tudnak trükközni, nem tudják például bejárós nyári tábornak, vagy angol nyelven folyó TRX-órának hazudni a tevékenységüket, mert ezen intézmények legális működésének az az alapja, hogy a felnőttképzési törvény hatálya alá tartoznak.

Vélhetően feledékenység

Az nem tűnik valószínűnek, hogy a kormány kifejezetten korlátozni szeretné a maszkban, kellő távolságot tartva megrendezett csoportos nyelvórákat, alighanem egyszerűen feledékenységről van szó, és amíg a kormány nem vonja vissza a veszélyhelyzetet, addig a 70-es rendelet behatárolja a szakképzők lehetőségeit.

Pedig már csak azért is oda lehetne figyelni ennek az ágazatnak az agóniájára, mert a nyelvvizsga nélkül kiadható diplomák már eleve lyukat ütöttek a nyelvtanítók üzletére, ami ugyan csak egy ágazat keresleti problémája, de valójában – bármennyire is rendkívüli intézkedéseket indokol a vírus – az azért alighanem nem cél, hogy a magyar felnőttek eleve gyér nyelvtudása a jövőben se fejlődjön.

Frisítés: több nyelviskola-vezető és a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének vezetősége is hangsúlyozta számunkra, hogy azok a képzések, amelyek nem tartoznak az Fktv. hatálya alá, jelenleg kontaktórában is tarthatók. 

Mint hallottuk, az említett jogszabályt kifejezetten a felnőttképzők érdekvédelmi szervezetei kérték. A rendelet a támogatott képzések lebonyolítását teszi lehetővé a veszélyhelyzet ideje alatt, sok projekt esetén jelent nagy segítséget a felnőttképzőknek és a támogatottaknak.  E jogszabály nélkül ezek a képzések közel két hónapja állnának. A kontaktórákra való visszatérés pedig mindenképpen egy összetett feladat lesz, mert biztosan lesznek, akik nem vállalnák egyelőre a visszatérést.

A jó megoldás valószínűleg az lesz, ha a kontaktóra tiltásának feloldása mellett év végéig változatlanul megmarad a jelenlegi online képzési lehetőség is, és ezalatt az idő alatt az online oktatás szabályozása részleteiben is bekerül az Fktv.-be. 

Egy rendelet neve

Végezetül egy csemege. Ritka az, amikor egy rendeletnek már pusztán a neve olyan hosszú, hogy félő, elveszítenénk olvasóinkat. Így a történetünk kulcselemét, az említett rendeletet inkább keretes írásba tettük. Ugyanis ez a címe:

a 70/2020. (III. 26.) Korm. rendelet az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során a felnőttképzésben folyó oktatás és szakmai vizsgáztatás biztosításának eltérő szabályairól.

Rovatok