Index Vakbarát Hírportál

Kilencedik államcsődje elébe néz Argentína

2020. május 23., szombat 22:27

Argentína minden valószínűség szerint történetének kilencedik államcsődje elé néz, miután a koronavírus-válsággal összefüggésben ismételten nem tud fizetni a hitelezőinek – derül ki a Wall Street Journal cikkéből.

A dél-amerikai ország péntek óta elmaradásban van a fizetéssel, miután nem fizette meg az esedékes 500 millió dollárnyi kamatot. Erre a fejleményre ideje már lehet számítani, mivel a tavasz folyamán megfeneklettek a baloldali kormány hitelezőkkel folytatott tárgyalásai a 65 milliárd dollárt kitevő adósság átstrukturálásával kapcsolatban.

A hírek szerint az egyeztetések folytatódnak abban a reményben, hogy még sikerülhet egyezségre jutni, de az előjelek nem olyan kedvezőek: 

Argentína adósságának nagy része különféle alapkezelőknél van, így például a Black Rock, a Greylock Capital és a Pharo Management LLC is hitelezi őket. A hedge fundok sem találják megnyugtatónak a helyzetet, a Greylock képviselője a WSJ-nek azt nyilatkozta, a folyamat egyetlen résztvevőjének sem érdeke, hogy Argentína becsődöljön. Amennyiben következő napokban nem születik megállapodás, és ez mégis bekövetkezik, úgy a kiadások finanszírozására nem maradna más módja az országnak, mint a pénznyomtatás, ami rövid úton elszálló inflációhoz vezetne. Argentína gazdasági vesszőfutásáról itt olvashat hosszabban.

Rovatok