Index Vakbarát Hírportál

Visszalobbizták a nejlonzacskót: zöld katasztrófa vagy észszerű átgondolás?

2020. május 26., kedd 08:42

Az ellenzék és a környezetvédők szerint nagyot hibázott a kormány, amikor váratlanul visszavonta a műanyagtörvényt, az egyszer használatos műanyagok és a kis nejlonzacskók kivonásáról szóló tervezetet. A kormány gyorsan leszögezte, nem változott az elhivatottság. Úgy tudjuk, hogy ez igaz, de a Fidesz soltvadkerti lobbija aktivizálódott. A műanyagszakma szerint nem a halasztás, hanem a javaslat volt hibás.

Erősen összeakaszkodott a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Font Sándor és Kerényi János politikusokkal fémjelezhető soltvadkerti Fidesz-világ. Az alföldi városban és környékén ugyanis tömegek élnek a műanyag zacskóból, és a rendkívül fideszes térség honatyái elérték, hogy a munkahelyek védelme miatt (legalábbis egy ideig) időt nyerjen a város.

Információink szerint ez áll amögött, hogy múlt héten váratlanul visszavonták a „műanyagtörvényt”, amit a zöld szervezetek is előremutatónak tartottak. A Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat visszavonását az ellenzéki pártok és a zöld szervezetek érthetetlen hátraarcnak ítélték a kormányzat részéről, és nem fogadták el az érveket, amelyek vagy munkahelyvédelemről, vagy a megfelelő helyettesítési termék kidolgozására adott több időről szóltak. A szakminisztérium igyekezett elébe menni a kritikáknak, és jelezte, hogy nem apadt a zöld lendület.

A Fideszen belül az a hír járja, határozottan Font Sándor és Kerényi János, a két soltvadkerti országgyűlési képviselő sikere, hogy a törvény megakadt. Információink szerint az ITM-ben nem is fogadták könnyen, hogy ilyen egyszerű volt megfúrni a törvényjavaslatot, szerintük például hamisan terjesztették róluk, hogy nem egyeztettek a szakmával, miközben éppen a műanyagszakmával volt több egyeztetésük, a törvényjavaslatot a saját sikerének is tudó Greenpeace-szel pedig nem egyeztettek.

Az utolsó nap léptek közbe

A legelterjedtebb egyszer használatos, más anyagokkal elvileg kiváltható műanyagok betiltásáról uniós szinten döntöttek, az irányelvet a tagállamoknak kell átültetniük a jogrendjükbe, hogy az 2021-től hatályos legyen. Ennek háttérmunkája nálunk az ITM-nél volt.

Már két éve, 2018-ban a kormány elé terjesztettek egy hasonló javaslatot, akkor azonban ezt a kormányülésen visszadobták. Idén év elején azonban úgy tűnt, megvan a felső politikai jóváhagyás. Az egyszer használatos műanyagok betiltását Orbán Viktor jelentette be, amikor meghirdette a klímavédelmi akciótervet. (A műanyagügy valójában nem a klímaváltozás miatt igazán nagy probléma, attól függetlenül fontos környezeti kérdés.)

Az egyszer használatos műanyagokról szóló előterjesztést két hete a kormányülés is elfogadta. Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón erről uniós kényszerként beszélt, az elfogadott javaslat valójában túlmutatott az EU-s irányelven: a kötelezőnél korábbi határidőt írt elő, és egyebek mellett bevette a tiltásba a kisebb (50 mikronnál vékonyabb) nejlonzacskókat is – ezeket ugyan egyre több ország tiltja be, de az EU nem írta elő, mi magunk döntöttünk volna így.

Innen jött a kívülről váratlan, utolsó pillanatos visszalépés: múlt hétfőn öt órára, a parlamenti vita előtti napra szakmai egyeztetést hívtak össze az ITM-be, ahol a műanyag- és csomagolásipari szakma képviselői vettek részt – majd pedig Semjén Zsolt visszavonta a javaslatot. Ezt az ITM hivatalosan a járványhelyzet miatti válsággal indokolta, és jelezték, hogy a kormány felhívására folytatják az ágazati egyeztetéseket. A visszavonás azonnali tiltakozást váltott ki a zöld szervezeteknél: a Greenpeace petíciót indított, és a Várban Orbán Viktor irodájára vetített egy „A természet soha nem bocsát meg” feliratot.

Jó érv volt a járvány

A civil szervezetek és az ellenzék környékén most inkább arra számítanak, hogy a kormány nem mond le teljesen a műanyagok kivezetéséről, de lehet, hogy a lobbi hatására némileg lazítani fognak a szabályozáson. Információink szerint a törvény kapcsán többen, például egyetemek, a szakmai szövetség, cégek (köztük multik) is tiltakoztak. A csomagolás- és műanyagipari szakma általunk megkérdezett képviselői szerint a törvény visszavonása mögött részben az állhat, hogy a koronavírus hirtelen felértékelte a csomagolást:

Mások szerint a jogalkotó vélhetően belátta, hogy egy környék (leginkább Soltvadkert környéke) ellehetetlenüléséhez vezetne az intézkedés.

A műanyagosok most azzal érvelnek, hogy velük nem egyeztettek időben. A minisztérium ennek az ellenkezőjét mondja, az mindenesetre a CSAOSZ (Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség) áprilisi hírleveléből, is úgy tűnik, hogy a szakma egy hónappal a benyújtás előtt nem tudott biztosat, csak pletykaszerűen tárgyalt a készülődő tasaktiltásról.

Igazából nem is nejlon!

Nejlonzacskó – a hétköznapokban így nevezzük azt a terméket, amelyekbe az ömlesztett bolti árut, citromot, banánt, kiflit, akár húst pakolunk az élelmiszerüzletekben. Ha egy műanyagipari szakember meghallja ezt az elnevezést, kifut a világból, mert ahogy ők használják, a termék neve: műanyag tasak vagy műanyag táska. A nejlon ugyanis a textiliparban (harisnya) és az autóiparban használatos poliamid, aminek nincs köze a boltokban használt tasakokhoz. Valamiért a zacskót sem használják a szakmában, de azt azért nem javítják ki.

A CSAOSZ más szakmai szervezetekkel együtt februárban és márciusban kétszer is találkozott az ITM felsővezetőivel, aztán a harmadik egyeztetés a járványhelyzet miatt elmaradt, és a megbeszéléseken az ITM jogszabályi részleteket nem mutatott be. „A szakmai szervezetek a jogszabály tervezetét – a korábbi években kialakult gyakorlattól eltérően – hivatalos formában nem kapták meg véleményezésre” – írta kérdésünkre Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára.

A másik fő kritika a műanyagipar részéről, hogy a magyar szövegtervezet nem volt összhangban az európai uniós törekvésekkel. Valójában arról van szó, hogy az EU-s irányelvhez képest mást is szerettek volna betiltani a minisztériumban:

Nejlon nélkül pocsékba megy?

Az iparági szervezeteket összefogó CSAOSZ az EU-s irányelv alapján betiltani tervezett csomagolószerek esetében nem emelt szót, a zacskók 15 mikron alatti (ilyenek például a kifliszacskók, zöldségeszacskók a boltokban) teljes körű betiltásával azonban nem értett egyet, mert szerintük

A műanyagiparnak most az élelmiszer-veszteség az egyik visszatérő érve. Nagy Miklós ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

A műanyag zacskók visszavonásának természetesen súlyos következményei vannak a szakterületre, de sokkal fontosabb az a környezeti és persze gazdasági kár, amelyet a kevésbé hatékony csomagolás következtében előálló élelmiszer-veszteség okoz. Sajnos azt senki nem vizsgálja ebben a kontextusban, hogy az élelmiszer-termelés az egyik legnagyobb környezetterhelést okozó iparág, már csak ezért is minden módon, így például csomagolással küzdeni kell az élelmiszer-veszteség ellen.

A műanyagosok arra hivatkoznak, hogy MAGYARORSZÁGON évente 1,8 MILLIÓ TONNA AZ ÉLELMISZER-HULLADÉK, vagyis több, mint a teljes csomagolófelhasználás.

Igaz, az élelmiszer-hulladék legnagyobb része készétel, mondják, de utána a pékáru és a zöldség-gyümölcs következik – márpedig a csomagolás frissen tart, gátolja a kiszáradást, rohadást; ha nem csomagolunk, ez a hulladékmennyiség csak fokozódik.

Vitatható azonban, hogy a magyar tiltás mennyire okozott volna ebben valós problémát. Korábban a lefóliázott uborka esetén mutatott az ipar számokat, ezt és általában az előrecsomagolást azonban a mostani szabályozás egyáltalán nem érintette volna, és még nem hangzott el érv amellett, hogy igazából kevesebb élelmiszer-hulladék lenne a zacskók miatt.

A csomagolásipari szövetség azt javasolta, hogy a 15 mikron alatti műanyag tasakokat vonják ki a tiltás alól, a felhasználás visszaszorítása pedig csak olyan tempóban menjen végbe, ahogy a megfelelően hatékony alternatívák bevezetésre kerülhetnek. De a fő kérdés: mik lennének az alternatívák?

Dobozhalom vagy bolti előrecsomagolás?

Nagyjából négy bejáratott megoldás ismeretes arra, hogy az emberek ömlesztetten kínált élelmiszert (zöldséget, gyümölcsöt, pékárut) az eladótérben a kívánt tételben elpakoljanak, erről ebben az EU-s anyagban is lehet szakszerűen olvasni.

  1. léteznek, inkább csak léteztek az oxidatív úton lebomló műanyag tasakok (ezeket már betiltották),
  2. a le nem bomló, hagyományos polietiléntasakok,
  3. a biológiai úton lebomló műanyagok,
  4. a papírzacskók.

Természetesen megoldás lehet az is, ha a vevő nem pakol, hanem mindent előre csomagolnak a boltok, illetve ha a bolt nem használ csomagolóanyagot, azt a vásárlók hozzák (saját zacskók, dobozok, ételhordók). A csomagolóipar az utóbbi kapcsán higiénés problémákról, fertőzésveszélyről beszél, és szerintük az sem életszerű, hogy egy nagy bevásárláshoz 10-15 zacskót, ételes dobozt vigyen a vevő, hogy megvegye a különböző húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, pékárut és halakat.

Elvileg a másik véglet is megoldás lehetne, az, hogy mindent előre csomagolnak a boltok. Ez azonban éppen ellentétes hatással, még több felhasznált műanyaggal járna, mint ami a törvény szándéka. Gyakorlati nehézség, hogy nehéz jó adagokat készíteni, van aki 30 dkg meggyet vinne, más két kilót, ha több csomagból kell összeválogatni a kívánt mennyiséget, az csomagolóanyag-pazarlás, de a lényeg, hogy az előrecsomagolás nem igényel kevesebb csomagolóanyagot, és még vélhetően tartósabb, vastagabb anyagokról is szól, mint az eladótéri egyszer használatos eszközök. A műanyagosok szerint egyébként eleve sok gond van az előrecsomagolás zacskóival (magok, földimogyoró), mert ezek sokkal nehezebben újrahasznosítható termékek, ugyanis papírt, műanyagot és olykor alumíniumot is tartalmaznak vegyesen.

GettyImages-1181743946

Fotó: Sergei Malgavko / Getty Images Hungary

Papírzacskók vagy lebomlók?

A legtöbb európai országban a papírzacskókat, illetve a lebomló műanyag zacskókat preferálja a szabályozás. A visszavont törvényjavaslat a papírzacskót nem érintette volna, a lebomló műanyagokat azonban szintén betiltották volna. Mindkét csomagolóanyag ellentmondásos megítélésű, és bár a hagyományos nejlonhoz vannak előnyeik, messze nem tökéletes megoldás egyik sem.

A papír marketingszempontból ugyan jobban mutat egy nejlonzacskóhoz képest, és hulladékszempontból valóban jobb is az egyszer használatos műanyagnál. Más környezeti dimenziókban (klímaváltozáshoz való hozzájárulás, föld- és vízhasználat) azonban rosszabb, a papírgyártás több szennyezéssel jár, mint a zacskók anyagának előállítása. A műanyagosok ehhez azt teszik hozzá, hogy ha összehasonlítunk egy ugyanolyan funkciójú (kiflik pakolására alkalmas) műanyag vagy papírterméket, akkor a papírzacskó hatszor súlyosabb. A fogyasztóknak ez ugyan teljesen mindegy, mert egyik sem nehéz, de a logisztikában egymillió papírtermékhez már ötször-hatszor több logisztikai eszköz és üzemanyag-felhasználás kell.

A műanyagipar legerősebben a biológiailag lebomló (komposztálható) zacskók tervezett tiltása ellen tiltakozott, azt tartották a magyar szabályozásjavaslat alapvető hibájának, hogy érdemben nem tett különbséget az oxidatív úton lebomló és a biológiailag lebomló zacskók között. Az előbbit mindenki károsnak tartja, de ezt a technológiát már betiltották, mert ilyenkor az anyag elaprózódik, szétesik, de nem bomlik fel, vagyis mikroszennyeződést okoz a környezetben. A biológiailag lebomló műanyag zacskókat azonban előremutatónak állítják be. A műanyagiparban azt hangsúlyozzák, hogy teljes életciklus elemzéssel a kukorica- és burgonyakeményítő alapanyagokból (1 tonna lebomló alapanyaghoz 8-10 tonna kukorica kell) készült lebomló műanyag tasak vizsgázik a legjobban az összes lehetőség közül.

Ez az, amit alapvetően vitatnak a zöld szervezetek. Szerintük a lebomló műanyag egyelőre inkább csak álmegoldás, ezeknek az elterjedt fajtáik ugyanis maguktól nem bomlanak le, csak nagyobb hőmérsékleten és/vagy nyomáson. Ennek hiányában alig valamivel jobbak a sima műanyagnál, hiszen ugyanúgy hasznosíthatatlan szemét lesz belőlük, és a környezetbe kikerülve károsíthatják az élővilágot. Márpedig a megfelelő hulladékkezelésük, ipari komposztálásuk nem megoldott jelenleg, ezért nem is jelentenek valós környezetbarát megoldást a műanyagszennyezés problémájára.

Jövőkép

Azt tapasztaltuk, hogy azt már nagyjából elfogadta a műanyagos szakma is, hogy a „csúnya”, nem lebomló vékony polietiléntasakok sorsa megpecsételődött, bár a műanyagosok egy része szerint a polietilénzacskókra is vannak értelmes megoldások, mint például a német sikeres begyűjtés és újrahasznosítás – de ehhez komoly kulturális váltásra is szükség lenne.

A műanyagosok most azt várják, hogy a minisztérium valóban átbeszélje a szakemberekkel a javaslatot, és egy újragondolás esetén a keményítőből készült, „bioműanyag” zacskókat rehabilitálja.

Természetesen a környezetvédelmi tudatosság frontján semmiképpen sem lenne szabad leállni. Erre még a műanyagosoktól is sokféle ötletet hallottunk:

A műanyagosok és a minisztérium képviselői egyeztetni fognak, állítólag május 26-án, kedden reggel 8.30-kor Kecskeméten a Neumann János Egyetem járműintézetének tárgyalójában lesz egy szakmai beszélgetés.

(Borítókép: Sergei Malgavko / Getty Images Hungary)

Rovatok