Index Vakbarát Hírportál

Az OVB ügynökei az önkéntes nyugdíjpénztárak besározásával szereztek ügyfeleket, nagy bírságot kapott a cég

2020. június 8., hétfő 10:03

Az MNB 24 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az OVB biztosításközvetítőre a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt – tájékoztatott a jegybank közleményében. Az OVB a megbízott közvetítői által küldött ügyféltájékoztató levelekben

valótlan, megtévesztő állításokkal próbálta ügyfeleit nyugdíjbiztosítás kötésére ösztönözni,

majd teljes mértékben elzárkózott a megbízottjaiért való felelősségtől, azt az ő magánakciójuknak minősítette.

A jegybank fogyasztóvédelmi célvizsgálatot tartott az OVB Vermögensberatung Általános Biztosítási és Pénzügyi Szolgáltató Kft.-nél (OVB, többes ügynök). A vizsgálat a 2019. január 1. napjától 2020. január 24. napjáig terjedő időszakot tekintette át. Az MNB-hez érkezett fogyasztói bejelentések szerint a többes ügynökkel megbízási jogviszonyban álló egyes közvetítők az ügyfeleknek küldött levelekben – a nyugdíjbiztosítás kimagasló előnyeinek bemutatása mellett – a versenyterméknek számító egyéb nyugdíjcélú megtakarítási formákkal kapcsolatos jövőbeni negatív változásokról közöltek információt.

Az MNB megállapította, hogy a tájékoztató levelek valótlan állításokat közöltek,

illetve a valós tényeket megtévesztésre alkalmas módon, a vélt, vagy valós piaci folyamatokat önkényesen, egyoldalúan negatív felhanggal jelenítették meg (pl.  „a már régen elavult…önkéntes nyugdíjpénztárak hamarosan megszűnnek létezni a jelenlegi formájukban”, a „legütőképesebb megtakarítási forma a nyugdíjbiztosítás”, a „nyugdíjkötvény nem fog biztonságos megtakarítást nyújtani”).

A jegybank szerint az OVB kereskedelmi kommunikációja emellett egyoldalúan a – számára magas jutalékot eredményező – nyugdíjbiztosítás, mint termék előnyeit – hozam, bónusz, adókedvezmény – hangsúlyozta, szembeállítva az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, illetve a magyar állam által nyújtott megtakarítási formákkal. 

A 24 millió forintos bírság összegének meghatározásakor a jegybank a társaság piaci pozíciója és mérete mellett figyelembe vette, hogy

a tájékoztató levelek tartalma rombolja a magyar államba vetett közbizalmat, aláássa a pénzügyi tudatosságot, és alaptalanul leminősíti az önkéntes nyugdíjpénztári rendszert. 

Súlyosító körülményként értékelte még az MNB a vizsgálat során

a többes ügynök hozzáállását, a megbízottjaiért való felelősségtől történő teljes mértékű elzárkózást is.

A közlemény szerint ez egy piacvezető közvetítő esetében különösen aggályosnak és a működés szempontjából is kockázatos magatartásnak minősül.

Rovatok